Борисов: Затваряме границите за нелегалните имигранти

Предприемаме мерки за справяне с бежанците и сме затворили границите за нелегалните имигранти. Цяла нощ с Румяна Бъчварова и главния секретар, който съм пратил на границата, имаме непрекъсната връзка с турските колеги. Жандармерията и полицията държат бежанците на 40 км от границата и не ги пускат да влязат. Пускат само колите и камионите”. Това коментира пред медиите премиерът Бойко Борисов при откриването на пречиствателната станция в Созопол, като изрази надежда турските власти да удържат положението.

Борисов призна, че няма нищо добро в бежанската криза, та да каже, че е спокоен и да успокоява хората – напротив, нещата не са добри – положението с бежанците е трагедия, бебета ги прехвърлят от ръце на ръце, бият се, агресията ескалира. Премиерът съобщи, че в сряда ще има извънреден съвет, за да се обсъди ситуацията и възможните действия. Борисов възприе като едва ли не провокация въпроса, защо в Унгария десетки километри ограда се изграждат за седмица-две, а у нас се строят с месеци и струват милиони. По думите му, унгарската ограда по границата със Сърбия е само намотана бодлива тел, а ние имаме граничари, патрулиращи военни и там, където правим ограда, я правим стабилна, правят се и горски пътища, за да се облекчи достъпът и работата на граничните патрули.

Затворените граници и оградите няма да решат проблема, а и създават агресия в имигрантите, но все пак помагат на граничарите да ограничат навлизането на нелегални имигранти, които не искат да минат през граничните КПП.

По-късно премиерът пусна на страницата си във Фейсбук 45 снимки от откриването на пречиствателната станция и съобщи: С министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, транспортния министър Ивайло Московски, кмета на Созопол Панайот Рейзи, кмета на Бургас Димитър Николов и депутати от Политическа Партия ГЕРБ открихме пречиствателна станция за отпадъчни води в Созопол. Съоръжението ще обслужва около 15 000 жители на града и близо 40 000 туристи през летния сезон. Станцията е изградена по „Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – I етап “, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. В рамките на проекта са положени и 41 км. Канализационна инфраструктура и водопроводна мрежа. Общата стойност на инвестицията е над 72,8 млн. лв.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.