Борисов защити Йордан Бакалов, обеща вето на закона за военното разузнаване

Премиерът Бойко Борисов защити ръководителя на Военното разузнаване Йордан Бакалов и обяви, че по негова информация президентът ще наложи вето на текста от Закона за служба „Военна информация“, свързан с условията за заемане на поста „директор“, предаде БНР. Министър-председателят направи този коментар и в аванс оповести намеренията на държавния глава в разговор с журналисти след като преряза лентата на новата сграда на Софийския районен съд на бул. “Цар Борис ІІІ”.

Премиерът Борисов съобщи, че още в петък е обсъдил казуса със съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, който пък веднага след приемането на закона обяви, че Реформаторите настояват президентът да наложи вето.

В типичния за него стил Борисов обясни какво предстои: „Вето, след това прегласуване на текста след изборите“. Попитан защо депутати от ГЕРБ са подкрепили закона и дали това не е свързано с конкретна нова кандидатура за поста, заеман от Йордан Бакалов, премиерът и лидер на ГЕРБ отвърна: „Много изненадващо беше. Ще го проверя. И аз чух за такъв друг кандидат, който не бяха споделили с мен. Така че ще ги изчакам (депутатите от ГЕРБ) да се върнат от кампанията. Аз го харесвам Бакалов и не виждам защо като е военно разузнаването да няма цивилен началник. Той е бил вътрешен министър. Това е човек, който е бил в Комисия „Вътрешна сигурност“ в парламента. Сиреч не е някой, взет от улицата и сложен. Достатъчно грамотен човек и достатъчно добър, според мен, професионалист, за да се възползваме от неговите качества”.

През миналата седмица парламентът прие на второ четене Закона за служба “Военна информация”. Изненадващо в зала голяма част от депутатите от ГЕРБ подкрепиха предложението на Таско Ерменков от БСП Лява България за директор военното разузнаване да може да бъде назначаван единствено военнослужещ на действителна военна служба и с поне 10 години опит в сферата на разузнаването. Директорът на Служба „Военна информация“, заварен на тази длъжност към деня на влизане в сила на закона, ще изпълнява длъжността до назначаването на нов директор при условията и по реда на този закон.

Сегашният директор на “Военна информация” Йордан Бакалов (бивш депутат и служебен министър на вътрешните работи в правителството на Георги Близнашки) е цивилно лице и бе назначен на този пост преди по-малко от година. Той не отговаря на изискванията на новия закон, който ще влезе в сила на 1 ноември. Преди ден редица медиите информираха, че Бакалов, който по време на гласуването на закона бе в задгранична командировка, е депозирал своята оставка.

Тези промени в закона, направени в последния момент, за пореден път станаха повод за напрежение между партньорите в управлението.

Депутатът от „Реформаторския блок“ (РБ) Атанас Атанасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, коментира, че приетият текст стеснява кръга до няколко генерали, завършили военно-щабните академии на Съветския съюз и предположи, че именно това е била целта на предложението на Таско Ерменков. По думите му приетият текст е ретрограден. „Учудвам се, че колегите от ГЕРБ подкрепиха предложение не на кой да е, а на Таско Ерменков, който е обявен, че е бил служител на Военното разузнаване на комунистическа България“, коментира депутатът. На въпрос как си обяснява промяната в позицията на мнозинството, което при обсъждането на закона в комисия не е подкрепило тази промяна, Атанасов заяви, че явно междувременно нещо се е случило. За мен е изключително изненадващо и ретроградно да се подкрепят такъв тип предложения, каза той. Според депутата, явно става въпрос за акция не само срещу военния министър, а изобщо срещу правителството, която е организирана и има някаква връзка с операцията, която Русия предприе в Близкия Изток. Попитан каква е тази връзка, Атанас Атанасов отвърна: „След като Русия реши да нанася удари, най-вероятно е заповядано на агентурата си в близката чужбина да действа за спечелване на поддръжници“.

По-късно се оказа, че последният възпитаник на съветска военна академия, работещ във военното разузнаване, се е пенсионирал преди година.

(Снимка: От профила на Бойко Борисов във “Фейсбук”)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.