Борисов: Задължителното гласуване е скъпа работа, нека има референдум

Борисов поиска оставката на просветния министър

Ние винаги сме казвали, че сме „за” задължително гласуване, но да бъде проведено след като народът се произнесе по него, а именно чрез референдум, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред “Фокус” и припомня за събраните от ГЕРБ близо 500 000 подписа за референдум по изборни въпроси.

Борисов обръща внимание, че малко се коментират възможните санкции при въвеждане на зъдължително гласуване, които – ако се обсъждат на глас – биха накарали доста хора да говорят по различен начин.

Затова ние от ГЕРБ, в нашето предложение за задължително гласуване казахме, че вместо санкции, може да поставим стимули, примерно 10 лева да се приспадат от данъците на гласувалите хора, казва Борисов. Според него, така хем няма да има наказания към наказателния вот, хем пък ще има стимул за хората да отидат да си дадат гласа.

Лидерът на ГЕРБ е съгласен, че това ще излезе скъпо за бюджета, защото при 3-4 милиона гласували, това може да са 30-40 милиона, плюс 20 милиона за избори, в бюджета трябва да се заложат над 60 милиона, но, по думите на Борисов, когато се решават такива неща, е хубаво хората да знаят всичките им страни, а не така като клишета да се повтаря. Затова ние казахме „да” чрез референдум. За да няма спекулации.

И тук е мястото пък с две ръце да потвърдим, че ние сме и „за” електронно гласуване, изтъква Борисов пред “Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.