Борисов: За цената на газа ще говорим утре при подписан договор

Искам договорът с „Газпром” да е шест години плюс четири, ако примерно не намерим наш газ, съобщи министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след заседанието на правителството. Премиерът обясни, че за цената на доставките от Русия ще говори в четвъртък по обяд, след подписването на договора с „Газпром”.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер пристига тази вечер у нас. Милер идва в България заради насроченото за утре подписване на окончателното споразумение по проекта "Южен поток" и заради новите договори за доставка на руски природен газ.

Имаме предварителни преговори, но не сме се уточнили за нищо конкретно и ясно, което да разпишем в 11.00 часа, обясни премиерът Борисов. Той дори се поскара на репортерите:”Ако някой ви е карал от тяхна страна да ни провокирате да си кажем това, което имаме като козове в преговорите, няма да стане. Понеже те много успешно играят с руските медии, пускат изявления, чакат реакция, моля ви не се подвеждайте от тях”. По думите на Борисов „става въпрос за много пари, които досега българската икономика плаща, а ние искаме да намалим максимално цената и трябва да използваме всичките си лостове за това”.

Премиерът Борисов коментира и концесията за добив на газ от находището край Девинци:”Днес е взето едно много добро решение отново за газовото находище край с. Девинци. След шест години България ще добива много газ. Вече имаме над 10 % собствено производство, английската компания „Мелроуз” го добива, и се надявам, че в рамките на шест години, ние ще имаме достатъчно количество газ”.

Акционерите в проектната компания, която ще строи "Южен поток", подписват днес в Москва окончателното инвестиционно решение за морската част от газопровода. Целта на "Газпром" е да се увеличат преките доставки на природен газ от Русия в Централна и Югоизточна Европа като се елиминират транзитните рискове.

Очаква се в четвъртък и България да подпише окончателното инвестиционно решение за строителството на "Южен поток" на наша територия.

Официалните тържества, с които ще се отбележи началото на изграждането на "Южен поток", са насрочени от руска страна за 7-и декември.

Премиерът Бойко Борисов коментира още вчера, че от преговорите в четвъртък руската страна ще зависи присъствието му на първата копка по "Южен поток". От своя страна в Москва вчера Милер коментира, че цената на газа за България не е обвързана с проекта "Южен поток", а по отношение на новите цени на руския природен газ от 2013-та година Милер заяви, че всички необходими изменения в контракта тази година вече са били направени.

На практика строителството на газопровода вече е в ход. На руска територия се подготвя полагането на тръбите, които ще докарат природния газ до черноморското градче Анапа. Компресорната станция там също вече се изгражда. 50-процентов дял в проектната компания, която ще строи подводния участък на "Южен поток", принадлежи на "Газпром", 20 процента са на италианския концерн ENI, а германската Wintershall и френската EdF си поделят по 15 процента.

Морският участък с дължина около 900 км ще свърже руското крайбрежие с района на Варна, откъдето "Южен поток" ще продължи през България, Сърбия, Унгария и Словения до италианското градче Тарвизио. Проектната максимална мощност на газопровода е 63 милиарда куб. метра годишно, а предварителните изчисления сочат, че стойността на проекта може да достигне 16 милиарда евро.

Гърция е извън плановете на "Газпром" за участие в "Южен поток", стана ясно буквално преди дни. Енергийни експерти в Атина са на мнение, че причината за отказаното партньорство е липса на последователност от страна на гръцката дипломация. Москва отказва да строи газопровод към пазари с ниско потребление, какъвто е случаят с Гърция.

 Все пак силен е интересът на гиганта "Газпром" към приватизацията на държавната газова корпорация ДЕПА. "Газпром" ще участва в търга и се счита за сигурен фаворит. Източници от Министерството на енергетиката в Атина се надяват, че все още има малка възможност Гърция да се включи в газопровода "Южен поток" по-късно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.