Борисов за газовия хъб, “Южен поток” и интерконекторните връзки

За да изградим газоразпределител (хъб) в България, са важни интерконекторните връзки. На този хъб са добре дошли всички компании на една борса и да се транспортира газ. Ние нито сме против Северен, нито Южен поток, държим да бъде диверсифицирана доставката на газ и това ще ни даде възможност да постигаме възможно най-добри цени.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на конференцията “Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа”, в чиято работа участва и зам.-председателят на ЕК по енергетиката и енергийната политика Марош Шефчович. По думите на Бойко Борисов „има ясна заявена позиция, че може да бъде направен газов хъб – газоразпределител около Варна. Това са международни договори още от 2006 година и сме поставени в буфер между санкциите и контрасанкциите”, посочи Борисов и коментира, че това не може да е проблем само на България, но е проблем и на Европейската комисия.

Борисов призна, че съществуват сериозни проблеми в изграждането на интерконекторите, както и с качеството на вече направената връзка с Румъния.

„Интерконекторът с Румъния така го направиха, че наново трябва да се прави”, изтъкна Борисов, цитиран от “Фокус”. Премиерът изрази надежда, че след предстоящите парламентарни избори в Гърция страната ще има стабилно правителство, с което България да започне реализацията на проекта за изграждане на интерконекторна връзка между двете страни.

Бойко Борисов уточни, че няма да се търси партньорство за изграждане на нова газопреносна мрежа, а България ще инвестира в тръби по старите трасета.

„Убеден съм, че в рамките на няколко години ще си избием тръбите и няма да имаме проблем с третия пакет”, обясни Борисов. По думите му, за нас са важни газовите коридори от Азербайджан и Туркменистан.

Премиерът коментира и проектът “Южен поток”, за който президентът на Русия Владимир Путин съобщи при визитата си в Турция през декември 2014 г., че е прекратен, а вместо него ще се строи “Турски поток” – проект, чиято реализация на този етап е замразена.

“Към днешна дата нямаме един писмен текст, че „Южен поток” е прекратен, тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните”, изтъкна Борисов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.