Борисов: Всеки се е впил в системата и е доволен

„Дано ме чуят и се поправят. Трябва да се намалят цените, да спрат да крадат и да лъжат. Едните мамят в едно, другите в друго, цяла палитра от системи. Всеки се е впил в системата и е доволен”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в студиото на Нова ТВ, където заедно с шефа на агенция “Митници” Ваньо Танов коментира състоянието на пазара за горива и акцията срещу измамите при продажбата им.

Борисов даде израз на възмущението си, че в сезона на летните отпуски, когато има най-много пътувания, приходите от ДДС върху продажбите на горива намаляват, което доказвало, че търговците мамят държавата – с манипулиране на измервателните уреди, с прибавяне на безакцизни добавки към горивата, с монтиране на незаконни допълнителни резервоари и т.н.

„Вие отивате, зареждате, плащате си ДДС-то на държавата, а то остава в джобовете на търговците”, обясни Ваньо Танов.

„Втората измама е, че като зареждате плащате 20 литра, а се оказва, че са налети 17/18 и сте измамени като клиент. Третата измама е с качеството на горивата. В тези бензиностанции, които бяха селектирани на базата на изследване на търговските вериги, се оказва, че във всички проверени има прибавяни други компоненти към бензините и към газьолите. Първата фракция е терпентиновата”, подчерта шефът на митниците.

По думите на Ваньо Танов, другият голям проблем е, че от миналата година цената на петрола непрекъснато върви надолу, а шофьорите не го усещат. Премиерът Борисов добави: „От Лукоил, Шел, ОМВ, Еко и кой ли не държат на по една-две ст. разлика в цената”.

Оказа се, че и Борисов, и Танов са убедени, че има картел при продажбата на горивата.

Цената на литър бензин с акциз и ДДС е около 1.8 лева, обясни Ваньо Танов. По думите му този марж от 45 стотинки и разликата от няколко стотинки като крайна цена, говорят за картел. Според него не е трудно да има разбирателство, защото големите вериги са се разбрали, а малките са се съгласили с условията.

Очаква се днес от КЗК да дадат на премиера междинни данни от своето проучване дали има картел, тъй като в пълен обем такава проверка траела с месеци и дори с години.

„Вече се срещнах с Радан Кънев, ген. Атанасов, с Лукарски цяла нощ си говорим, защото от бензиностанция на бензиностанция ми докладва какво е положението. Това няма да им го позволим повече”, категоричен бе Борисов.

Премиерът бе самокритичен и към работата на изпълнителната власт.

„Винаги търся вината първо в себе си, в държавата, в държавните институции. Всеки яде зелника, който му се даде. Държавата е подходила доста толерантно с петролния и газовия бизнес”, коментира Борисов. Той допълни, че екип от прокурори, ДАНС, митници, НАП анализират всичко, което е направено като проверка.

„Ще ги вкараме в ред, ще го направим ударно”, закани се Борисов от студиото на Нова ТВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.