Борисов видя заговор за сваляне на кабинета, променят законодателството

Борисов заяви, че няма да има компромиси с обслужването в МВР

“От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития, по друг сценарий, със същите изпълнители, пак с ЧЕЗ, ток и популистки изказвания”. Това каза Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание.

Борисов обаче заяви, че този път кабинетът няма да подава оставка и ще “разнищи докрай хората, които организират този сценарии”.

“Насажда се усещането, и то много планирано, че Гинка от Пазарджик, прави сделка, като някой от нас стои зад нея. Това не е истина и цели други последствия”, добави Борисов и подчерта, че правителството е подценило ситуацията през последните дни.

Той заяви, че вече е получил документите по сделката за покупката на българския бизнес на ЧЕЗ от чешкото правителство и веднага ги е внесъл в секретното деловодство на Народното събрание, за да могат депутатите да се запознаят с тях.

 От съдържанието на документите излизало, че банките, които се очаква да финансират Върбакова за сделката, всъщност са изпратили само “писма за комфорт, които показват само намерения”.

“В изпратеното от премиера на Чехия виждам руско-грузински офшорки, руски банки”, каза още премиерът, но отказа да каже дали има български банки, защото законът не му го позволява. Борисов обаче призова Банковият надзор в БНБ да се намеси и да провери информацията за български банки в сделката за продажба на ЧЕЗ.

“Ще замоля шефа на БНБ веднага да види какви са тези писма и банките, които са ги изпращали. Много интересно – изцяло отричат, а в същото време чехът ми праща, че го има. Банковият ни надзор да се намеси със всички сили, като видим резултатите, ще ви информираме”, добави още премиерът.

В следващите дни депутатите от управляващата коалиция ще внесат промени в закона за банките. Съпредседателят на “Обединените патриоти” Волен Сидеров предложи държавата да има блокираща квота от 34% при подобен вид сделки.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.