Борисов: В съдебната система има бутафории, те ме канят във ВСС

Премиерът Борисов съобщи, че ще предложи Росица Русинова за министър на труда и социалната политика

Премиерът Борисов направи обширен коментар на проблемите на съдебната система и нужните реформи след днешното заседание на правителството и апелира да спрат личните престрелки, а всички политически сили да подкрепят внесените изменения в Конституцията, така както са подкрепили актуализираната стратегия за съдебна реформа.

“Води се някаква престрелка-абсолютно безсмислена и неустройваща, най-вече обществото и хората, блокираща тази реформа, някаква междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от ВСС. (…) Да се стигне до там, че да ме кани днес ВСС да ходя на заседание. По каква работа да ходя? Ако не отида, ще кажат-той не ни уважава, ако отида-ще кажат, ама каква му е работата на премиера да ходи във ВСС”, заяви Борисов, цитиран от “Фокус”. – “Лично присъствах на представянето на съдебната реформа в МС, заедно с Христо Иванов, с изключителната заслуга на Дани, Кирил, Митко Лазаров. Съботи и недели наред сме работили. Малко да намалят емоциите, обидите и квалификациите-обръщам се към всички, защото, когато си поставяш амбициозната задача да променяш Конституция, с мнозинството, което имаме ние, което не стига, означава, че трябва да влезеш с диалог с опозиционните партии”.

Борисов отбеляза, че когато за опозицията се говори, че са мафия, некадърници или психически луди, няма как да очакваш да подкрепят реформата.

Премиерът за пореден пък заяви, че от един момент нататък единствената необходимост е била да се отиде в парламента, (става дума за министър Христо Иванов),една по една всички парламентарно представени политически сили да се убедят в това и с една голяма група от тях да се подкрепи промяна на Конституцията и след това да се мине към детайлите в съдебната система.

“Към това помолих министъра да отключат и тези промени в наказателните, процесуални, граждански и всички останали кодекси, които дават възможност за по-бързо, по-ефективно съдово производство”, отбеляза премиерът Борисов. Той уточни, че като главен секретар знае, че хора с по 30-40 висящи дела, които обират къщи и апартаменти, крадат коли, продължават да стоят на улицата, не им се сумират престъпленията и те стоят навън. “Ето това искам да се промени, наред с всичко друго в съдопроизводството”, подчерта Борисов.

Премиерът даде и пример за неща, които определи като “бутафории в правосъдието”

“Давам пример какви бутафории има в Съдебната система, но за да го няма това и да има кой да им задава въпроси, трябва да се усили дейността на инспектората. Например, аз водя дело срещу един, където мотивът да го оправдаят е, че го е казал по телевизията, а не на 4 очи. Аз съм го гледал по телевизията и са го гледали 1 млн. зрители, но това не се счита за обида, защото не ми го е казал лично”, каза Борисов.

“Това не е реформа на министър Христо Иванов, реформата в екологията и инфраструктурата не е реформа на ГЕРБ, реформата в здравеопазването не е реформа на РБ. Те са на целия кабинет. Отидох в НС на председателски съвет, заведох Калфин и Москов, поисках от всички ПГ да подкрепят тези 2 реформи и те го направиха. Готов съм да отида пак да поискам съдействие по това важно и за навън, и за обществеността, крачка напред да направим в тази посока”, подчерта Борисов. – “Плюс, ако си спомняте и към днешна дата казах да се избере нов висш съдебен съвет, който да е от две части – на съдии и на прокурори и парламентарни сили. Дори бройките, хората, всичко това беше уточнено”, заяви Борисов. Той изрази мнение, че има съгласие по тази тема. “Съдиите да се избират от тях самите, отдолу нагоре и да няма никакво вмешателство. Третото, инспекторатът да му се усилят на ВСС функциите, за да може да има съдии, които да контролират съдиите. Нито аз да трябва да се изказвам, нито прокурор, нито политици, а самите съдии да контролират действията на съдиите, които нарушават процеса – забавяне на дела или мотиви, които не отговарят изобщо на истината”, допълни премиерът.

“С цялото ми уважение към всички, включително и моите партньори – ако искат да променим Конституцията, ако искат поне тези три много важни неща, които ще дръпнат напред и ще помогнат в съдебната система, нека да се обединим около тях като първа стъпка, да дадем добрия сигнал и на Брюксел и на останалите наши партньори. (…) “Това ще помогне и за сивия механизъм, това ще помогне и за Шенген и след това вече в по-нормална и спокойна обстановка да се съберат експертите и да движат закона напред. Това и на моя министър съм го препоръчал и снощи с Радан Кънев се видяхме”, заяви Борисов. Той обясни, че е казал същото и на него, да се направи опит за спиране с квалификациите и да се предвижи реформата.

Глупаво ми се вижда да залагаме най-важните неща за България заради личностни конфликти, обобщи Борисов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.