Борисов: Банките трябва да отворят врати с нов министър и премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкри по bTv подробности за вчерашната лидерска среща, на която бе определена дата за изборите. Така се разбра, че самият Борисов не харесва датата 5 октомври, както и, че според Борисов “катастрофата с банките стана бедствие”, вкл. защото финансовият министър бил “недоразумение”.

За приемането на датата 5 октомври Борисов поставил условие – „незабавно Орешарски и Чобанов да си заминат”.

„Няма как да говоря за сигурност – с премиер Орешарски и това недоразумение Чобанов. Понеделник банките трябва да отворят врати с нов финансов министър и премиер”, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов разумната дата за изборите е 14 септември, но не срещнал подкрепа и разбиране на лидерските консултации.

“ДПС настояваше за 5 октомври, БСП искаше или юли, или 12 октомври. Така че ДПС и БСП се хванаха за гушите, а аз искам по-рано да се махнат и 5-ти е по-рано от 12-ти”, обясни направения компромис Бойко Борисов.

“И понеже катастрофата с банките стана бедствие, аз им казах – ако ни чуят хората, че се пазарим за дати и еврокомисари, трябва да ни изгонят с камъни оттук. Затова приех датата на ДПС, за да успокоим хората, че си отивате”, разказа пред bTv бившият премиер.

На въпрос дали е склонен да приеме евентуално предложение за служебен премиер, Борисов отговори, че е „готов на всякакви жертви”, но при едно условие – „БСП, ДПС и Атака излизат и казват – ние се провалихме, елате спасете държавата”. След което обясни как действа принципът на единоначалието в ГЕРБ.

„Когато се казва кой какво трябва да прави, говоря аз. Категорично не – няма да върна Цветанов като министър. Той има място в партията, справя се перфектно с организационната работа, но дотук”, каза Бойко Борисов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.