Борисов: В ЕС ще останем ние, Румъния и Гърция

Оттук-нататък Европейският съюз трябва да покаже, че може без Великобритания. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод историческия референдум и решението за “Брекзит”.

На въпрос какво ще стане, ако се получи ефектът на доминото в ЕС и други държави последват примера на Великобритания, Борисов отговори: „Ще останем само България, Румъния и Гърция”.

„Аз уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен и това, което ще е хубаво, или лошо, ще е последствие за тях. Оттук-нататък Европейският съюз трябва да покаже, че може и без Великобритания и поне аз считам, че правилното е – щом така са избрали сами да решават съдбата си, ние да започнем да мислим за Европа без тях”, коментира Борисов.

„Всякакви преговори за особени статути не трябва да се водят, защото това ще разбие Съюза. За България ще се отрази във всички случаи. ЕС става по-слаб, а когато е по-слаб, виждате пазарите как реагираха, предупредих за това. Така че последствията ще са за всички”, допълни той. Според Борисов, “за да си понесем всички урока, трябва да се разсъждава от днес нататък каквото за всички страни извън ЕС, това и за Великобритания. Следващите месеци и години ще видим резултатите от това, сега трудно може да се прогнозира. Но във всички случаи това е лош ден за Европа”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.