Борисов твърди, че “Южен поток” се строи и в момента

Проектът за газопровода “Южен поток” не само не е прекратен, но и в момента активно се работи по строителството му. Това заяви по време на днешния парламентарен блиц контрол премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос.

“От българска страна не сме спрели нито комуникацията, нито нормалните отношения, които имаме с Русия. Факт е, че те казаха, че “Южен поток” е прекратен. Факт е обаче, че месеци наред минаха и не само, че не е прекратен, но и тези, които са от Бургас, наблюдават как се теглят тръби“, изтъкна Борисов от трибуната в пленарната зала на парламента.

Освен това премиерът изтъкна, че България все още нямаме официално съобщение, че проектът е прекратен, както и че не може страната ни да бъде обвинявана за някакъв срив на проекта “Южен поток”.

Всъщност неотдавна заместник-председателят на управителния съвет на Газпром Виталий Маркелов обяви, че всички тръби, купени за газопровода “Южен поток”, ще бъдат използвани за “Турски поток”, а подводната част на проекта в международни води на практика е една и съща.

По време на блиц контрола премиерът Борисов бе попитан също така, дали предстоящото участие на министрите Петкова и Горанов на голям икономически форум в Петербург означава, че има известно затопляне в охладнелите ни отношения с Русия. В отговор Борисов заяви, ние спазваме стриктно правилата, които трябва да спазваме като член на Европейския съюз и НАТО и не считаме, че това е охладняване от нашата страна.

“Министърът на икономиката Божидар Лукарски наскоро беше на икономически форум в Русия, преди това на друг форум беше и социалният министър Ивайло Калфин, каза Борисов. Сега са поканени други двама министри – Горанов и Петкова и те също ще отидат на форума, обяви Борисов. По думите му, това е правилната политика.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.