Борисов: Целта ни е да получим повече пари от ЕС за 2014-2020 година

Целта на България е да получи малко повече в бюджета на ЕС за периода 2014-2020 от това, което усвояваме и имаме в настоящата финансова рамка, каза премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Европейските лидери се събират в белгийската столица, за да обсъдят многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г.

При пристигането си за форума германският канцлер Ангела Меркел каза, че не е сигурна дали ще бъде постигнато споразумение, тъй като позициите все още са много различни. Френският президент Франсоа Оланд пък изтъкна, че е отишъл в Брюксел да търси споразумение, но ако това означава пренебрегване на земеделието и загърбване на растежа, той няма да се съгласи. Британският премиер Дейвид Камерън бе категоричен, че споразумение няма да има без допълнителни съкращения към предложенията от ноември. Чехия заплаши да блокира многогодишната финансова рамка на ЕС.

Българският премиер Бойко Борисов подчерта за пореден път пред журналисти в Брюксел, че България е финансово дисциплинирана държава и това го изстрадва българският народ. Министър-председателят напомни, че парите, които усвоява страната ни от европейските фондове, отиват за инфраструктура, екология, административен капацитет, което касае всички европейски държави. „През България минават пет основни транспортни коридора и именно това е стратегията и на Великобритания, и на Германия, и на Франция, и на големите държави донори – за присъединяване на Европа към Азия, сиреч когато европейците дават пари в България, това присъединява Европа, това прави природата по-чиста, това прави административния ни капацитет като държава по-голям", аргументира се Борисов. „Ние сме от малкото, които мисля, че ще получим повече", каза той. Но напомни, че споровете по отношение на бюджета на ЕС до 2020 година са големи.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.