Борисов: Страхувам се от това, което се случва в Турция

За нова мигрантска вълна предупреждава Бойко Борисов в интервю за  германски всeкидневник “Франкфурт Алгемайне Цайтунг”. Това ще се случи, ако  бежанската спогодба между ЕС и Турция се провали.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още миналата година заплаши, че може да “наводни” Европа с мигранти, казва Борисов в разговор с корeспондента на вестника за Югоизточна Европа Михаел Мартенс. И добавя: “Страхувам се от това, което се случва в Турция”. Сега е “модерно” за някои политици да се представят като “смели герои”, които с танкове и самолети се включват във войната. Който постоянно дрънчи със сабята, трябва все някога и да посегне с нея”, предупреждава Борисов пред вестника, съобщава днес. бг.

С поглед към Ердоган и споразумението за мигрантите, пред председателя на българското правителство стои въпросът какво ще направи някой, който заплашва Европа с мигранти, ако Европа наруши споразумението, коментира изданието.

Последиците от едно такова развитие ще бъдат фатални, казва още Борисов и официално призова Европейския съюз да подпомогне най-бедния си член с осигуряването на защитата по границата с Турция.

От страниците на вестника Борисов предупреждава: “Аз не знам още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския натиск по нашите граници”. Премиерът ни обаче защитава решението – на българската граница да бъде построена стена.

“Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим няколкостотин километровата европейска граница с Турция. Турция трябва да знае, че ние не сме изоставени сами на себе си”, казва Борисов. Той също така поддържа мнението, че Европа трябва да се стреми към възможно най-добри отношения с Анкара.

В събота, в бранденбургския замък Месеберг, Борисов ще се срещне с канцлера Ангела Меркел, както и с министър-председателите на Австрия, Хърватия и Словения, за да обсъдят съвместно мигрантската криза.

Преди това обаче, днес Бойко Борисов ще бъде на посещение в Турция. В Истанбул българският премиер ще се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм. Очаква се двамата да обсъдят въпроса с миграционната криза.

В сряда, по време на правителственото заседание, премиерът заяви, че липсата на перспектива за решаване на мигрантската криза в ЕС ни кара да търсим партньорство с Турция.

Той уточни, че не вижда в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза.

“Виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват”, заяви министър-председателят, съобщава днес. бг.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.