Борисов: Склонен съм на по-крайни мерки, ако не получим място в ръководството на ЦИК

Премиерът Борисов съобщи, че ще предложи Росица Русинова за министър на труда и социалната политика

„Ако БСП не ревизира днес решението си за ръководството на ЦИК, съм склонен на по-крайни мерки. Полага ни се да имаме зам.-председател или председател на ЦИК като най-голяма политическа сила”. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова телевизия. Той коментира, че на изборите, има победители и победени, и „победителите са не само, за да управляват, а и на базата на своите резултати след това да бъдат представлявани с определени квоти в определени комисии и в цялостното управление на държавата – така и в случая с ЦИК”.
По-късно зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева прочете в парламента декларация от името на партията.
Настояваме в най-кратко време да преосмислите посоката, в която тласкате развитието на изборния процес, и да прегласувате предложената от ГЕРБ кандидатура, за да бъде попълнен съставът на ръководството на ЦИК, да направите това възможно най-скоро, без да поставяте условия и ултиматуми към други институции, каза Цачева. – „Очевидно е, че не сте готови за честни и демократични избори. Правите и недопустимото, за да прикриете този факт”, допълни Цачева. По думите й, БСП, ДПС и „Атака” се страхуват от изборите и това е поредният опит на БСП и ДПС да подменят вота на избирателите.
Настояваме да прегласувате предложената от ГЕРБ кандидатура, заключи Цачева.
„ Ако искате заместник-председател на ЦИК, убедете президента да издаде указ, с който да спази Изборния кодекс. Когато получите полагащите ви се членове, можете да получите заместник-председател”. Това отвърна Мая Манолова от името на парламентарната група. След което допълни, че президентът Плевнелиев за пореден път е показал, че за него партийните интереси са над всичко, над закона, над Конституцията, над обществения интерес.
„Ще получите само това, което ви се полага – нищо повече, защото справедливостта трябва да се полага на всички. Изборите ще се проведат спокойно, честно и почтено, въпреки вас”, посочи Мая Манолова.
Декларация от името на ДПС направи и председателят на партията Лютви Местан.
„Вие от ГЕРБ с изключителна арогантност и агресия от вчера налагате и в медиите абсолютно спекулативна теза, че мнозинството ви лишава от участие в ръководството на ЦИК. Да, гласувахме против вашата номинация за заместник-председател. Това е следствие от противозаконния указ на вашия президент”, посочи Местан. По думите му, ако президентът бе изпълнил закона и бе спазил съотношението на политическите сили, сред онези 13 членове, които той назначава, предложеният от ГЕРБ заместник-председател е щял да бъде избран с абсолютно мнозинство.
Това вероятно се случи, когато се отстрани причината, посочи Местан.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.