Борисов: Ще се разправим с ЕРП-ата без отнемане на лицензи

Не бих отнел на този етап лицензите на ЕРП-ата, но ще се разправя с тях, коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти. По думите на министър-председателя „първо през ДКЕВР трябва да докажем, затова съм изпратил проверка и в ДКЕВР; после ще помолим и Сметната палата да направи проверка и точно в ценообразуването ще излязат разликите, които дразнят хората”.  – „Така че ще се разправим с тях много по-добре”, увери Борисов. Премиерът посъветва винаги да се почва отначало, след което попита реторично кой продаде ЕРП-ата в монополно състояние, по времето на кое правителство?

Шулева продаде ЕРП-ата при управлението на НДСВ и ДПС, отговори си сам Бойко Борисов. Премиерът обясни, че когато разделиш страната, образно казано на три, и на практика правиш три монопола.

Бойко Борисов в известна степен повтори по-рано казаното от председателя на СДС Емил Кабаиванов:”Едната цифра в сметката трябва да пишат Иван Костов, заради скъпата енергия на двете "Марици". Другата сметка трябва да пишат Сергей Станишев, ДПС и НДСВ – за Закона за зелените енергии”. Според Борисов е много важно да се знае, че ЕРП-ата са били приватизирани преди ГЕРБ  с 34% контрол на държавата, но на практика безконтролни от държавата.

И затова ние продадохме тези малки миноритарни дялове, защото държавата нямаше никакъв контрол върху тези ЕРП-та, обясни премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че трябва да се направи кардинална промяна в ценообразуването в ДКЕВР.

„Не случайно смених шефа на ДКЕВР. Десет години няма никаква промяна в начина, по който се ценообразува. Щом електроцентралите от различните типове му предоставят фактура, той я одобрява”, обясни Борисов. Премиерът увери, че още утре ще назначи нов председател на ДКЕВР. Борисов припомни, че лично той е бил инициатор шефът на регулатора да се избира от парламента, но предложението му не минало.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.