Борисов: Ще има коледни добавки за хората с пенсии до 286 лева

Възрастните хора с най-ниски пенсии ще получат коледни добавки по 40 лева, съобщи премиерът Бойко Борисов след днешното си посещение във финансовото министерство, предаде БНР. Според националното радио бонуси ще има за около 1,3 млн. човека, които получават пенсии до 286 лева, което е линията на бедността за следващата година, а без добавки остават 950 хиляди възрастни хора, които получават пенсии над тази сума.

Бях възложил на министъра на финансите да огледаме какво можем да съкратим от инфраструктурни проекти, от администрация включително, за да дадем на българските пенсионери, така както винаги сме казвали, че те го заслужават, обясни министър-председателят Бойко Борисов. По думите му, двамата с министър Владислав Горанов са се разбрали за това плащане и Борисов като премиер поема ангажимента да се изплатят тези добавки – общо около 50 млн. лева.

Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения, коментира министърът на финансите Владислав Горанов, след срещата си с Борисов. – „Срещата с премиера беше да поеме към мен ангажимент, че ще ме подкрепи в някои допълнителни мерки за спестяване до края на 2014 г., за да може общата сметка на актуализацията да излезе”, обясни финансовият министър. Владислав Горанов потвърди, че има опредени спестявания в трансферите към държавното обществено осигуряване, а още пари ще бъдат спестени от административни разходи, които могат да бъдат отложени. Очаква се и леко забавяне на някои инфраструктурни проекти по финансови причини.

Очаква се постановлението на Министерския съвет за коледните бонуси към пенсиите да бъде гласувано на следващото заседание на кабинета, за да може парите да бъдат получени с декемврийските пенсии. По информация на “Хоризонт” по-голямата част от парите за коледни добавки ще бъде взета от бюджета на държавното обществено осигуряване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.