Борисов се възмути от разнобоя между институциите

Премиерът Борисов съобщи, че ще предложи Росица Русинова за министър на труда и социалната политика

Лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента действията на институциите по време на бедствието във Варна и обяви, че е възмутен от разнобоя, както и от казаното от премиера Орешарски, вицепремиера Йовчев и кмета на Варна Иван Портних.

Както е известно, на един по-ранен етап от действията по време на бедствието премиерът Орешарски оцени действията на Иван Портних като неадекватни. Кметът на Варна на свой ред се оплака, че не е успял да се свърже с премиера и заяви, че бедствието е показало, че няма държава, няма министър-председател…

Възмутен съм от думите на Портних, че няма държава, каза Борисов пред репортерите. След което допълни, че го разбира до голяма степен, защото кметът на Варна е по-млад, емоционален и сигурно за първи път вижда трупове.

Борисов подробно обясни колко невъзможно е един кмет да не може да се свърже с министър-председателя.

„Напомням, че имаме в МВР 24-часови дежурни, цели апаратни, където имат всички телефони – мобилни и стационарни, секретни, всякакви – на определена длъжност от средно ниво в държавата – в дома им, в кабинета, в колата. Така че да не се осъществи комуникация между такива фигури – премиер, кмет на голям град, главен секретар, министър – това е невъзможно. 20-30 секунди или минути, след като се получи подобен сигнал в централната дежурна част, че има жертви, това автоматично се докладва на всички длъжности лица, автоматично”, разясни Бойко Борисов, цитиран от “Фокус”. По думите му, в такава ситуация и всеки премиер е длъжен да потърси кмета или пък съответно кметът да намери начин да комуникират.

“Затова просто ме възмутиха всичките с тези изказвания – когато има трупове, когато хората очакват помощ, да си мерят всъщност кой по-малко работа е свършил, а не кой какво е направил”, изтъкна Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ поднесе съболезнования на близките на загиналите от пороите в страната и заяви, че “всички коментари са даже и цинични”.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Как може да се възмущава от себе си? Цирк – нали кметът е негов, вместо да му поиска оставката и да се засрами той недоволен. На това се вика гьонсурат.

Leave a Reply

Your email address will not be published.