Борисов се разграничи от обвиненията на Цветанов към прокуратурата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разграничи от обвиненията на своя заместник в партията Цветан Цветанов към прокуратурата. Пред журналисти в Народното събрание Борисов заяви, че това не е позиция на партия ГЕРБ и изтъкна, че винаги е настоявал “да се пазят институциите и да се оставят да работят на спокойствие”. Попитан дали е проблем искането на услуги, и дали вярва на Цветанов, че не е искал услуги от Делян Пеевски,  Бойко Борисов посочи, че това вече е между тях.

Няколко пъти съм казвал на Цветанов – когато разбирам, че след като има обвинения, той трябва да се защитава, и да говори тези неща – но той ги говори като пряко засегнат от делата човек, посочи Бойко Борисов, цитиран от “Фокус”. На въпрос дали това означава, че не застава зад думите на зам.-председателя на ГЕРБ, Борисов отговори, че не застава, докато не ги докаже.

“Доколкото знам, вече има реакция и от прокуратурата, така че, ако Цветанов има доказателства, че е прав, те трябва да отидат там. На този етап, и обратната страна по никакъв начин не ме е убедила, че тези подслушвания са факт”, каза още Борисов.

Призовавам депутатите и политическите партии да спрем всеки ден да се плашим или да прехвърляме собствените си неудачи към прокурорите, каза още Бойко Борисов. По думите му, България не е прокурорска държава, а напротив парламентарна. Лидерът на ГЕРБ допълни, че прокурорите са, за да обвиняват и те си имат достатъчно работа, за да има задаваме всеки ден публични казуси с неуспеха, на който и да било политик. „Когато обвиняваш един човек трябва да имаш достатъчно аргументи да докажеш дали това е така или не, в против случай-това е клевета”, заяви Борисов. Според председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов е трябвало да си извади поука от това, което е направил навремето със съдийската гилдия.

Сега (Цветанов) действа по същия начин и с прокуратурата, но европейския доклад, главният прокурор е изваден като положителен пример, коментира Бойко Борисов.

„Многократно съм казвал, че вярвам на институциите и вярвам на главния прокурор. Когато бях главен секретар, депутати от всички партии идваха непрекъснато да се срещат и с професионалното и с политическото ръководство на МВР, това не е проблем”, каза още Бойко Борисов.

В отговор на въпрос, дали споделя тезата на Цветанов, че прокуратурата и ВСС се ръководят от Пеевски, и как ще коментира интервюто на Пеевски пред ПИК, Бойко Борисов отговори: “Не чета тази агенция и не мога да коментирам интервюто, на когото и да било”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.