Борисов се ограничи с призив към “тези, които си играят с огъня”

Премиерът Бойко Борисов засегна темата за поредните сблъсъци между българи и роми по време на изявлението, което направи след срещата си в Министерски съвет с европейския комисар по регионална политика Корина Крецу. Всъщност голямата новина от тази среща бе съобщена от комисар Крецу, която каза, че Европейската комисия е одобрила представените от София оперативни програми “Региони в растеж” и “Околна среда” за програмния период 2014-2020 г.

“Искам да призова всички да бъдат по-внимателни, когато си играят с огъня, защото на базата на стабилността в България и огромната нестабилност в региона, всички трябва да пазим нашето чердже, да не си го запалим”, коментира Борисов ставащото в “Орландовци” и “Гърмен”. – “Лесно става, трудно се гаси, като пожарникар ви го казвам. Много лесно се говори и се предизвиква етнически конфликт винаги, предупреждавам за него”.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че ще се ограничи до тук с призива и многозначително допълни: “дано да са го разбрали тези, които си играят с огъня”.

Поп повод на одобрените от ЕК оперативни програми, премиерът Борисов благодари на еврокомисаря Крецу и на председателя на ЕК Юнкер за това, което са направили за България в последните месеци.

“Това, че 6 млрд. и 600 млн. са одобрени в ОП “Околна среда” и “Региони в растеж” е изключителен успеху, коментира Борисов след което прехвърли темата към успехите, постигани от ръководеното от него правителство – “Това, че сме минали 75 % усвояване (на еврофондовете), убеден съм, че в края на годината ще отидем до 92-93%, тъй като полагаме огромни усилия и всички институции и агенции работят”. Според него неслучайно България е в челните места, като страна, която има най-малко технически грешки при представянето на европроекти.

В експозето си премиерът съобщи, че е запознал еврокомисаря Корина Крецу с парите, които се събират повече в хазната по линия на борбата с корупцията и контрабандата, което давало възможност за влагане на повече пари в бюджета за кофинансиране на други проекти.

Еврокомисарят Корина Крецу имаше планирано посещение в България за откриването на разширението на столичното метро до бизнеспарка в Младост-4, което бе отложено заради проблеми с авиопревозвачи.

Снимка: Пресцентър на МС

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.