Борисов съди Бареков за реплика в шоуто на Диков

Подкопаване на съдебната независимост

В отсъствието на ищеца и ответника, Районният съд в София даде ход на делото за обида, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заведе срещу председателя на ББЦ Николай Бареков заради негова реплика от гостуването му при Сашо Диков.
И двамата политици бяха представени от своите адвокати.
В тъжбата си Борисов твърди, че на 19 октомври 2013 г., в предаването „Дикофф” по Нова телевизия, лидерът на „България без цензура“ го е обидил, като е заявил: „ми той е тъп, той по принцип е тъп”. Бареков е казал още, че Борисов е собственик на Нова телевизия и на футболен клуб „Левски”, което според лидера на ГЕРБ, представлявало явна демонстрация от страна на подсъдимия да го компрометира и да унизи честта му.
(Казано в скоби – делото тръгна буквално със смях в залата. Такава беше реакцията на повечето присъстващи на постоянните ехидни забележки между адвокатите на двете страни, посрещнати с неприкрита ирония от съдия Николай Василев, отбелязва в репортажа си Медиапул).
В началото на заседанието съдът назначи комплексна видеотехническа, лицево идентификационна и фоноскопна експертиза на запис от предаването, която да установи, че Бареков действително е казал думите, които се чуха в ефира на “Дикофф”.
Което май беше повече протокол, отколкото необходимост. Особено като се има предвид изключително високото качество на видео и фоно-записите в съвременната телевизия. Както и наличието на Сашо Диков в качеството му на свидетел.
Пръв бе изслушан Сашо Диков, който накратко разказа хронологията от тази част на разговора му с Бареков, в която той казва за Борисов: “Ми той е тъп, той по принцип е тъп”. След което от защитата на подсъдимия попитаха свидетеля как би описал въпросния диалог, ако пишеше статия по темата.
“Аз не съм писател”, отвърна телевизионният водещ.
Защитниците на Бареков попитаха Сашо Диков дали след цитираната реплика двамата с Бареков са продължили да обсъждат лидера на ГЕРБ.
“Не, след това спряхме да обсъждаме тъпотията на г-н Борисов”, отговори бившият шеф на Канал 3.
Друг свидетел – пресаташето на ГЕРБ Никола Николов обясни, че работата му изисква да гледа всички предавания и да следи дали в тях се коментират членове на партията. По тази причини на 19 октомври м.г. гледал и въпросното издание на “Дикофф” и след края му веднага позвънил по телефона на Борисов да му докладва.
Два дни по-късно, по време на оперативка в централата на ГЕРБ, Николов разказал за интервюто на Бареков в детайли, както и, че “мнението му е транслирано в различни медии”.
“Ядоса се още повече и си хвърли сакото, което между нас в партията е признак, че наистина е много ядосан”, добави свидетелят.
След разпита на Николов защитата на ответника поиска от съдия Василев да задължи Борисов да направи уточнение в тъжбата си – как точно е разбрал думата “тъп”, тъй като в тълковния речник са описани различни нейни значения, като например глух, приглушен, нисък по тембър, умствено ограничен, а за състояние – като израз на примиреност, отчаяние, пасивност. Но съдията отказа да изиска от Борисов уточнение за това как в случая рсмисъла на думата “тъп”.
Следващото заседание по делото бе насрочено за 23 май, когато трябва да бъдат изслушани заключенията на вещите лица.
Паметливи припомнят обидните квалификации, употребени от Борисов по адрес на Бареков в прословутата Банкянска седянка с участието на Мирослав Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов.

Свързани публикации

3 Comments

  1. ТОВА НЕ Е УБИДА,А КОНСТАТАЦИЯ.ТОЙ Е ТЪП,ПРОСТ,НАГЪЛ ИДИОТ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.