Борисов: С Орешарски през 2015 ще сме по-зле от Гърция

Ако това правителство остане още на власт, през 2015 година България ще е по-зле от Гърция. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на двучасова среща с посланиците на страните от Европейския съюз и НАТО в България.

По думите на Борисов НАП и митниците са събрали с около милиард по-малко от предвиденото, а правителството се разплаща в момента с бъдещи приходи. „С кредитите, които взимат днешните управляващи, задлъжнялостта на страната се увеличава. В момента те си откупуват още една година управление, с парите, които харчат за социални плащания. И моята песимистична прогноза е, че и Валутният борд няма да издържи, ако продължават да управляват по този начин", категоричен бе председателят на ГЕРБ.

Борисов предупреди, че ако това правителство остане още една година на власт, догодина няма да може да направи бюджет, защото няма да може да вземе повече кредити.

На среща с посланиците, която се проведе в Централата на ПП ГЕРБ, за пореден път Бойко Борисов подчерта, че ГЕРБ е предсказуем партньор на Европейския съюз, който стриктно спазва европейските правила. „Горд съм, че по време на управлението на ГЕРБ спазвахме абсолютно всички правила на ЕС. За тези 4 години България бе една от малкото страни, заедно с Германия, Естония и Финландия, чиито рейтинг бе вдигнат от рейтинговите агенции „Стандарт енд Пуурс" и „Муудис". България бе извадена от процедурата за свръхдефицит и я оставихме финансово най-стабилната държава в Европа. В момента това е вече само история, защото преди дни една от уважаваните кредитни агенции промени оценката си за перспективата на страната от стабилна към негативна", подчерта Борисов. Според председателя на ГЕРБ негативна оценка за българското правителство е и решението на еврокомисяря по енергетика Йотингер да отстрани правителството от преговорите за проекта „Южен поток" и Европейската комисия да преговаря с Русия вместо България.

Борисов прогнозира още, че в следващите няколко години ще отново ще бъде извадена на дневен ред етническата карта, като даде за пример населението в района на Гърмен, което е държано в подчинение от депутата от ДПС Ахмед Башев. „На последните избори за първи път 2500 души в този район гласуваха за ГЕРБ. Нашите кандидати бяха български мюсюлмани, работеха като директори на местните училища, и само преди дни бяха уволнени", заяви Борисов и подчерта, че такива действия създават напрежение в смесените райони и хранят националистите. „Неслучайно преди дни беше създадена още една етническа партия – „ПОМАК", допълни председателят на ГЕРБ. По думите му, целувката между Станишев и Местан ще се окаже пагубна за БСП.

Бойко Борисов бе категоричен, че „Атака" е ключовата дума за сегашното управление на България. „Златният пръст на Волен Сидеров доведе това управление на власт. Вече 6 месеца трите партии БСП, ДПС и Атака управляват заедно. Без Атака нямаше да има това управление", припомни Борисов. Той изрази притеснението си, че след наближаващите избори за Европейски парламент националистите ще са една сериозна сила в Европарламента. „ГЕРБ има огромен потенциал за европейските избори, защото имаме много добре подготвени кандидати. Издигаме хора с доказани умения и европейски манталитет. Уверен съм, че ще спечелим изборите и ще вкараме най-много евродепутати", подчерта Бойко Борисов.

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.