Борисов с 3 варианта за кабинет и не ще да е президент

Лидерът на ПГ и на партия ГЕРБ Бойко Борисов остана верен на своята неприязън към традиционни и протоколни слова и при откриването на 43-тото Народно събрание. Борисов бе кратък, демонстрира конструктивизъм и готовност за политически компромиси и повтори вече казваното от него, че не било честно да се товари президентът със съставянето на ново служебно правителство.

Борисов каза, че е готов да оглави правителство с три времеви хоризонта – до юли следващата година, когато би могло да се проведат избори 2 в 1 – местни и парламентарни; до есента на 2016 година, когато би могло да се проведат други избори 2 в 1 – за президент и парламент; както и без времеви ограничения, но и без гаранции колко ще изкара. Освен това се оказа, че бившият и най-вероятен бъдещ премиер е съгласен дори да не е глава на правителството, сиреч някой друг да ръководи евентуална широка коалиция, но при този вариант не можел да гарантира, че ще успява да управлява своите си министри.

“Готов съм на диалог в името на държавата. Всичко е в нашите ръце. Готов съм на всеки вариант, стига да гарантира стабилност и да не натоварваме президентската институция с нашите работи. Всяко нещо повече, което кажа, би торпилирало крехкия мир, заяви Бойко Борисов. Но все пак каза и още нещо.

Президентските избори не влизат в моите планове и ви моля да не спекулирате с това, съобщи лидерът на ГЕРБ. Борисов обеща, че дори да е премиер с неограничен във времето мандат, няма да се оттегли от управлението след 2 години за да участва в президентските избори. Нещо повече – този пост изобщо му влизал в сметките…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.