Борисов проверил дали Хр. Иванов не се е обявявал против приемането ни в Шенген

Премиерът Борисов е проверил дали министърът на правосъдието Христо Иванов не се е изказвал против приемането ни в Шенгенското споразумение по време на свое посещение в германския парламент. Това става ясно от написаното от Борисов на страницата му във Фейсбук. (Всъщност българският министър не е бил в Бундестага, а германски депутати са били на посещение у нас. Бел. на ред.). В социалната мрежа, освен това, премиерът апелира да се намери консенсус в парламента и да се подкрепи съдебната реформа – разбирайте промените в Конституцията. Този апел на Борисов идва буквално часове, след като ВСС осъди в декларацията действия и изказвания на министър Христо Иванов, а отделни членове на ВСС настояха за оставката на министъра.

По-рано днес председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси Светлин Танчев, съобщи пред репортери, че Христо Иванов е убеждавал зам.-председателя на германската комисия по европейските въпроси Хайнц-Йоахим Бархман да не подкрепи България за Шенгенското пространство, докато правосъдната реформа не стане факт. Танчев разказа, че това се е случило преди заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси на 23 юни, на което са присъствали и депутати от Бундестага. Преди въпросното заседание представители на германската делегация са имали среща с министъра на правосъдието Христо Иванов.

Според депутата от БДЦ и други народни представители са чули изказването на германеца, но до този момент никой от тях не е потвърдил това. Танчев допълни, че е внесъл питане до премиера Бойко Борисов, който пред депутатите да обясни каква е политиката на държавата за членството ни в Шенген.

А ето и написаното от Бойко Борисов във Фейсбук:

“Държим да бъде извървян пътят на съдебната стратегия и да бъдат извършени необходимите реформи, които да гарантират по-добра работа на съдебната система. Призовавам всички политически сили да не хвърлят излишна енергия в неконструктивни посоки и да се консолидираме, включително и опозицията, за да намерим консенсус в Парламента и да подкрепим съдебната реформа. Всички ние трябва да полижим огромни усилия, за да продължим стратегията, която приехме. В тази връзка, за да спрат всички спекулации, разговарях с моя екип от МС, които са присъствали на срещите на министър Христо Иванов в Бундестага. Те също потвърдиха, че министърът не се е изказвал срещу приемането на България в Шенген”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.