Борисов: Прокуратурата отне на ГЕРБ 5-6% от гласовете

“Загубихме 5-6% от гласовете заради скандала с бюлетините в Костинброд. Като стане ясно, че те не са били за експедиция, някой от прокуратурата трябва да изгори”. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред репортер на “Труд” в първия си коментар след предсрочните парламентарни избори.

“Защо Роман Василев от градската прокуратура пое този случай? Той е от компетенцията на районната прокуратура”, попита риторично Борисов. От обвинението вече обявиха, че разследването е за длъжностно престъпление. По тези деяния работи градската прокуратура, особено ако проверката включва и служители на Министерския съвет.

Иначе “обикновените” изборни престъпления са в ресора на районните прокурори.

Лидерът на ГЕРБ щял да даде пресконференция едва след като ЦИК обяви официално резултатите от вота. “Важно е дали имаме един мандат повече или по-малко”, обясни той.

 “Аз за първи път виждам някой да е втори и да говори, че е победител”, каза още бившият премиер, коментирайки БСП. Той уточни, че искат да направят анализ на изборните резултати – на кои места как е гласувано, да разгледат разреза на вота. “Не е случайно, че младите гласуват за нас…”, добави лидерът на ГЕРБ.

“С никого не преговарям още, все едно какви глупости пишат. Не гледам телевизия и не чета, дори се карам, като е включен канал с новини…”, заяви Борисов.

“Ако не бъда избран за премиер, влизам в парламента, нали там се коват законите”, обяви още той.

Негови съпартийци от два дни коментират, че не си представят как Борисов ще седне зад депутатската банка. “Мислите ли си, че ще седне там, където бе мястото на Доган, който дни наред лъжеше хората”, коментира високопоставен ГЕРБ-ер. Друг заяви, че според него, вместо да дреме в пленарната зала, Борисов ще стегне партийните структури, за да бъде готова ГЕРБ да нанесе решителен удар на БСП и да я измести категорично от властта на следващи извънредни избори.

Бившият премиер, който при дебатите на първия вот на недоверие срещу ГЕРБ в миналия парламент не присъства в залата с аргумент “Не съм безделник като тези”, обаче опроверга своите хора. И каза, че ако не получи доверие да състави правителство, остава народен представител, за какъвто бе избран от София и Пловдив-град.

През 2005 г. тогавашният главен секретар на МВР участва в партийните листи на НДСВ за парламентарния вот. Той бе водач в Пловдив-област и в Благоевград. И макар да “издърпа” листите на царистите, така и изобщо не се закле като депутат. Тогава депутат стана неговият доктор Лъчезар Иванов, а Цветан Цветанов, който беше четвърти в Благоевград, не влезе.

(Труд)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.