Борисов призова ГЕРБ да гласува срещу референдума, Станишев го обвини в лупинги

Това, което ние ще дадем като инструкция на членовете на партия ГЕРБ, е да гласуват на референдума с „не”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в неделя за ТВ7.  За референдума – моето указание към партията ще бъде „не” – подчерта Борисов. За членовете на ГЕРБ ще има такива указания, да гласуват с „не”, обясни той.
„Не, не, не – ясно да го кажа. Извън референдума ние сме за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” – каза Борисов.  С решението на Министерски съвет и на парламента, много ясно сме си казали мнението за АЕЦ „Белене”. Това е една от малкото теми, по които ние, с бившия премиер, сме единомишленици – че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи. Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който, като във всеки договор, ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случи, каза Борисов.
Нашето решение е – да строим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, да се удължи животът на пети и шести реактор, каза Борисов.
За да няма никакви спекулации, никакви колебания, никакъв шанс този проект, който Станишев умишлено не е подписал, защото той самият е знаел, че проектът е пагубен с огромната си цена за България, за което му благодаря, че не го е подписал, за пред очите на партията си, прави сега така, че да е „да”, посочи Борисов.

Това е поредният лупинг, поредното обръщане на палачинката, коментира от своя страна Сергей Станишев. Според лидера на БСП  призива към членовете и симпатизантите на ГЕРБ да гласуват с НЕ на референдума означава, че премиерът се обявява против развитието на ядрената енергетика в България и иска да я обрече на доизживяване.
Станишев напомни, че когато бяха събрани над 770 000-те подписи от Инициативния комитет, Борисов твърдеше, че трябва да се гласува въпросът, както е зададен- после ГЕРБ го подмениха.
"През цялото време премиерът говореше как ГЕРБ са за развитието на ядрената енергетика, но това се оказа поредната лъжа на управляващите"- възмути се Сергей Станишев. Той изтъкна, че сега лъсва истинта пред всички- ГЕРБ не искат нова ядрена мощност, а искат цените на тока да се определят от възобновяемите източници, които са много по- скъпи. Според лидера на левицата тази позиция е против интересите на гражданите и развитието на България като високотехнологична държава.

Класическото определение за лупинг е – три пъти да направиш първа копка за АЕЦ „Белене” и да не подпишеш договора за строителството. Такъв е примерът с бившия премиер Сергей Станишев. Това каза пред  Агенция "Фокус" премиерът Бойко Борисов, по повод коментара на лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.