Борисов: При Орешарски налагаха санкции, за да унищожат кметовете на ГЕРБ

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря злоумисъл в наложените през миналата година финансови корекции за констатирани нарушения при изпълнението на европейски проекти от български общини.

За 2014 година наложените финансови корекции са 380 млн. лева – целта беше да се унищожат кметовете на ГЕРБ. Това заяви Борисов пред участниците в бизнес-форума, посветен на ОП “Иновации и конкурентоспособност”, цитиран от “Фокус”. – “Всичко опира отново заради тази некадърност и некомпетентност. За 6 години са 166 млн. лева, а за една са 380 млн.лв. Целта е да унищожат кметовете на ГЕРБ”, изтъкна Борисов. Той допълни, че очаква днес България да получи одобрението на Европейската комисия за ОП “Развитие на селските райони”.

“Вече 2 пъти спират еврофондове и когато дойде правителство, което се ползва добре, плащанията се възстановяват. Това е правило, заяви Борисов.

Премиерът коментира и пътуването си с хеликоптер до Разград, където с министрите Владислав Горанов и Лиляна Павлова преряза лентичката на новата трибуна на стадиона на “Лудогорец”.

“Истински съжалих, че в ХХI век трябваше да обяснявам, че се наложи да използваме правителствения хеликоптер, който е за това, за да спестим средства и време. Горчиво съжалих за това”, ожали се премиерът и обеща да намери начин да върне парите за пътуването с хеликоптера. Според Борисов, в България поговорката “Направи добро, за да изядеш дърво!” е много вярна.

Орешарски не строеше нищо и не летеше за никъде, каза Борисов. Той увери, че е забранил и кетъринга в хеликоптерите по време на полетите, предаде БГНЕС.

Борисов се обърна и към председателя на КРИБ Кирил Домусчиев с думите: “Да си председател на КРИБ и собственик на футболен отбор са две различни неща. Всички се гордяхме с това, което направи “Лудогорец”(който за четвърти пореден път стана шампион по футбол). Надявам се това да е за добро и да не се превърне в пасив за всички, които уважихме това събитие”.

Премиерът допълни, че от няколко седмици се опитва да помогне на родния футбол и очаква разумно предложение от ЦСКА (който практически е във фалит с дългове от над 23 млн. лева и в момента му се търси нов собственик. Бел. на ред.) “Искаме да помогнем и на “Левски” за козирка на стадиона, обясни Борисов. Отборът на “Левски” пък посрещна своята 100-годишнина с наполовина построена нова трибуна на сектор “А”, а до преди седмица не беше плащал заплати на футболистите и служителито от началото на 2015 г.

Премиерът се спря и на темата за Македония: “Стабилността е изключително важна. Като гледате Македония, виждате какво излъчва една държава, когато има подобна нестабилност. Дали сега някой от вас ще отиде да инвестира в Македония? Затова призоваваме хората да бъдат по-толерантни”, заяви Борисов.

Според него България е хубaва страна и с малко повече разум и толерантност, инвестициите ще растат.

Вицепремиерът Томислав Дончев също коментира финансовите корекции, като изтъкна, че те, по принцип, не са проблем.

“За шест години имаме финансови корекции за 166 млн. лева, което е нищо. Големият проблем е, че само за 2014 година финансовите корекции са 380 млн. лева. За съжаление веднъж наложена финансова корекция няма как да бъде отменяна. Финансовите корекции могат по плавен начин да бъдат платени от държавата”, обясни Дончев. Той уточни обаче, че това не важи за случаите на измама и доказана персонална вина.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.