Борисов: При кабинет на ГЕРБ и РБ Брюксел ще ни пусне еврофондовете

“Ако направим правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, еврофондовете за България ще бъдат пуснати. Това мога да гарантирам като за начало”, изтъкна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в Народното събрание. Същевременно Борисов подчерта, че няма как да се гарантира стабилност на кабинета при сегашното разпределение на силите в парламента. Именно затова, по думите му, ГЕРБ предлага при тази ситуация или нови избори, или коалиция с Реформаторския блок.

„Всички сме срещу предсрочни избори сега, затова нека да се направи правителство”, обаясни Борисов. Той допълни, че е поел ангажимент към президента на ЕНП Жозеф Дол да внесе проектокабинет и повтори, че ако ГЕРБ подпишат коалиционно споразумение, то ще е с Реформаторския блок, а ако това не стане – кабинетът ще е само на ГЕРБ. Освен това Борисов коментира, че и в двата случая не счита, че ще бъде зависим от Реформаторите.

Бойко Борисов даде ясно да се разбере, че на този етап няма как да се осъществи искането на Реформаторския блок за управленска коалиция с участието на Патриотичен фронт и се аргументира с декларацията, прочетена от Валери Симеонов при откриването на Народното съэбрание в понеделник.

Нищо против Патриотичен фронт, но за съжаление, тези неща, които Валери Симеонов прочете, не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация, каза Борисов. И допълни, че след изказването на Валери Симеонов от парламентарната трибуна е бил попитан от евроатлантическите си колеги това ли са новите партньори на ГЕРБ.

По-рано днес Валери Симеонов също даде брифинг, на който обясни, че в Патриотичен фронт са склонни на отстъпки, но не и чак дотам, че да участват с политически лица в правителство, оглавявано от Борисов – това можело да стане само с изпращането на експерти в кабинета. В отговор на въпрос за настояването на Реформаторите да има тристранни разговори с ГЕРБ за коалиционно правителство, Симеонов подчерта, че никой не го е канил на среща и няма намерение да води политически преговори чрез медиите. След което потвърди, че няма основание да променят решението си относно това дали Патриотичния фронт ще участва с политически фигури в управлението.

Въпреки всичко казано, Валери Симеонов изрази оптимизъм, че България скоро ще има правителство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.