Борисов препоръча на ДПС да не пренавива пружината с етническата търпимост

Премиерът Борисов е разпоредил да се прекрати процедурата за избор на строител на два лота от АМ "Хемус"

Ако повече български мюсюлмани гласуват за различни партии, това би било един гарант за етническия мир. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на официалната пресконференция на ръководството на партията, която ГЕРБ дава след като изчака ЦИК да обяви официалните резултати от изборите. По думите на Борисов, “етническият конфликт е нещо, което много бързо, особено сега с това ръководство в Турция, може да пламне – имам предвид премиерът им, знаем неговите изказвания, когато беше външен министър”.

„Така че се надявам ДПС трезво да оцени докъде може да навива пружината с етническата толерантност и търпимост. И дали това няма да възбуди реакции в българското общество, които да станат неконтролируеми. Истински се надявам това да се случи, защото по-страшно от това няма”, изтъкна Борисов. Той бе категоричен, че не съществува вариант ГЕРБ да управлява заедно с ДПС и се аргументира с това, че няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила подобно решение, което изчерпва всякакъв коментар оттук нататък по тази тема.

“Какво ще прави ДПС – ще подкрепя ли, ще бъде ли против е право на тази партия да прецени. ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство. По-ясно от това не виждам как да го кажа”, заяви Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ акцентира върху това, че партията е спечелила повече от сбора на втората и третата политическа сила. По думите на Борисов, на тези избори над 1 млн. души си затвърждават позицията, че при ГЕРБ е било най-добре.

Изненадващо Борисов изрази съжаление за слабото представяне на БСП, както и надежда, че са си “извели поуки и се надявам в следващи избори да имат традиционно добрия си резултат, който постигат, защото това не е нормално – най-голямата дясна партия да има два пъти повече от лявата, това води до дисбаланс”.

“Широка коалиция, в смисъла на това, което в Европа разбират – между десница и левица, се прави, за да има голямо мнозинство в парламента. И ако ние имахме над 100 депутати, те имахме примерно, 80, тогава вече хипотезата за едно стабилно управление можеше да съществува. Сега математическият сбор между първия и втория е 123, което го прави нестабилно мнозинство”. Така Борисов обясни невъзможността за формиране на управленска коалиция, подобна на тази във ФРГ.

“България има нужда както от силна дясна партия, така и от силна лява партия”, изтъкна Бойко Борисов.

В отговор на журналистически въпрос, свързан с казаното от някои лидери на Реформаторския блок, че биха подкрепили правителство на ГЕРБ с премиер Йорданка Фандъкова, столичният кмет и заместник на Борисов отговори недвусмислено: “Имаме ясна номинация за министър-председател и това е лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов”. След което помоли политиците в РБ да се ограничат само в техните собствени партии и структури и да търсят там своите лидери.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.