Борисов предупреди кметовете, да не влизат в грях с обществените поръчки

Премиерът Борисов предупреди кметовете да не се изкушават да съгрешават с обществените поръчки, защото "службите" виждат всичко

Предупреждавам кметовете да не се изкушават с обществените поръчки. Всичко се наблюдава. Да не дойдете след това да ми кажете: „Сгреших. От една страна ви наблюдаваме от службите, от друга страна ни наблюдават от Европа – все някъде ще закъсате“.

Такова предупреждение отправи премиерът Бойко Борисов към кметовете в изказването си пред участниците в конференцията „Перспективите пред местната власт и новия програмен период“. Министър-председателят призова обществените поръчки да се изпълняват прозрачно, ясно и чисто, защото до момента сме сред отличниците на ЕС под 2% са ни грешките по проектите, втори сме по усвояемост…

Не искам да им даваме повод, затова всеки отговаря пред всички, обясни Бойко Борисов. След което се похвали с преизпълнените приходи.

Положихме огромни усилия с приходната агенция и събрахме 2,3 милиарда лева повече приходи за 2015 година, каза Борисов и заяви, че благодарение на това държавата ще може да понесе първите дупки в бюджетите на общините, за да ги стабилизира, но това не бива да ги успокоява.

„След това повече няма да ви дадем. Защото едни ще дойдат и ще кажат предишния кмет е виновен, общината фалира, нямаме пари за детски градини, боклука стои, няма лампи по улиците. Дайте 2 милиона. Ще дадем, но благодарение на по-добрата работа на прокуратура, служби и приходни агенции, имаме този буфер, но трябва дисциплиниране и да си направите сметката“, посочи Борисов, цитиран от „Фокус“.

„Местните данъци и такси са инструмент, с който общините могат да управляват бюджетите си. Трябва да престанете с популизма. Искам много сериозно да си мислите и преди да дойдете при мен за пари, ще искам всеки от вас да каже колко е събрал от местни данъци и такси и какви мерки е предприел. Няма да пожаля никой, ако не си е свършил работата“, продължи с напътствията си премиерът. Сетне Борисов подчерта, че навсякъде всичко се плаща, няма значение кой кмет от коя партия е, а и стотици милиони лева отиват, заради недобре свършена работа. „Трябва абсолютна мобилизация от държава и общини да си съберем данъците“, заяви Борисов, като за пореден път наблегна, че общините са изключително важни за запазване на финансовата дисциплина.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.