Борисов: Правителството не е променяло позицията си по Южен поток

Българското правителство не е променяло позицията си по “Южен поток”. Това изтъкна премиерът Бойко Борисов пред народните представители, които днес заседават извънредно за да обсъдят на първо четене проектите ца републиканския бюджет и бюджетите на НОИ и НЗОК за 2015 година. Борисов припомни, че преди седмица президентът Путин обяви спирането на проекта, но България и българското правителство са научили за това решение чрез медиите, като и до днес официална информация от руска страна няма.

Няма наличен и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток”, изтъкна Борисов, като подчерта, че вече се е запознал с всички налични документи и има своя анализ на информацията и договореностите в тях. – „Към момента няма и завършен финален модел по проекта. И двата документа са пряко свързани с изясняване ползите за страната ни от изграждането на газопровода на българската територия”, заяви премиерът. Той разясни, че с решение на Министерски съвет от 7 ноември 2012 г. министърът на икономиката е овластен да даде разрешение на БЕХ за приемане на окончателно инвестиционно решение, а на 15 ноември на проведено общо събрание на „Южен поток” АД е подписан протокол, с който акционерите БЕХ и „Газпром” приемат окончателно решение при следните параметри:

Технически капацитет от общо 63 млрд. куб. метра газ годишно. Дължината на основната тръба приблизително 540 км. Целевият срок за изкупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 години, считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия.

Руската компания е разработила и предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газов транспортен договор, който не е подписан”, изтъкна Борисов. След което подчерта, че
„Газпром” не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС, вписани в така наречения Трети енергиен пакет и даде пример с разминаванията по отношение на изискванията за достъп на трети страни и други оператор, различни от “Газпром” до Южен поток. По думите на Борисов, в този смисъл съответните клаузи могат да бъдат разгледани от БЕХ, само ако се получи изключение по смисъла на европейската директива.

„Представеният проект съдържа небалансирани клаузи. Дългосрочният договор съдържа и клаузи, явяващи се изключително неблагоприятни за България в качаството му на акционер”, каза още Бойко Борисов. Премиерът допълни, че във вторник министрите Томислав Дончев и Лиляна Павлова заминават за Брюксел, където на министерска среща ще настояват да се строи „Южен поток“, но при спазване на европейските правила.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.