Борисов прави серия срещи за съдебната реформа

Министър-председателят Бойко Борисов коментира съдебната реформа пред журналисти в Кричим.Там той откри нова пречиствателна станция.

„В парламента се прие стратегията ни и то с голямо мнозинство. Аз лично съм разговарял с лидерите на политически партии тогава и затова тя се прие с голямо мнозинство. Имаше малко забавяне, но аз съм убеден, че другият петък ще бъде гласувана на първо четене”, каза той.

Премиерът съобщи още, че именно заради това и утре има срещи, и във вторник с някои от лидерите на партии.

След разговорите той се надява, че в петък на гласуването на промяната на Конституцията за трите важни, основни неща, които ще са една много важна стъпка в правилната посока и важна и за България, и за Брюксел, всичко ще е наред.

Бойко Борисов изброи важните акценти в реформата.

Това са разделянето на ВСС на две части – съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите, усилване на ролята на съдебния инспекторат.

„В понеделник и вторник ще намеря консенсус. Сигурен съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато мотивирано, като кауза, в името на държавата и народа им се постави въпросът, те са изключително разбрани и диалогични хора. Много се радвам, че и моите партньори в управлението – РБ, разбраха, че с обиди и нападки не става. Направиха много в последните дни. Така че с дружни усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален и толерантен тон, който за радост в последните дни е факт, се надявам да се осъществи промяната”.

Бойко Борисов допълни, че в понеделник в 12 часа има среща в парламента с Георги Първанов и неговата група. Във вторник сутринта вероятно ще разговаря с ДПС.

С председателя на БСП Михаил Миков няколко пъти е разговарял по темата, но ако се наложи, ще го потърси официално.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.