Борисов прати Даниел Митов и Николай Ненчев да воюват с Русия

Разпитват Ненчев за ремонта на МиГ-овете, той чака обвинения

Военни кораби като флотилия срещу руските кораби минава границата на това, което аз мога да допусна. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод изказванията, направени вчера в Президентството, че страната ни ще участва в съвместно щабно формирование на НАТО в Черно море.

Премиерът бе категоричен, че не желае военни кораби в българското Черно море и попита министрите Даниел Митови Николай Ненчев те дали ще си пратят синовете там.
„Казах му на румънския президент и преди седмица на моя колега Чолош – българо-румънски учения всеки ден можем да правим, на Шабла – на ракетните учения, ако искат да дойдат, на всеки кораб военен ще се качим, ще махаме със знаменца, ще се разминаваме, но между България и Румъния – съседи сме, можем да си правим това, с другото вече пряко отиваме към военен конфликт. Тези, които са ястребите, не виждам дали ще си пратят синовете там”, коментира Борисов. По думите му участието на България с военни кораби, а не с гранични, като флотилия срещу руските кораби минава границата на допустимото.
Той изтъкна, че преди седмица е говорил с румънския премиер, а вчера с румънския президент и надълго и нашироко им е обяснил историческите корени на България и близостта ни с Русия.

„България е един от най-лоялните, най-точните членове на НАТО и ЕС. Знаете, че ние имаме българо-американска база, провеждаме съвещания, провеждаме учения, вие самите сте присъствали на тях и в Ново село и Граф Игнатиево. Ние сме направили всичко, което като членове на НАТО трябва да направим”, коментира Борисов.
България ще подкрепи създаването на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния. Това каза вчера президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция след среща на „четири очи” с румънския си колега Клаус Йоханис, който е на официално посещение у нас.Президентът Плевнелиев бе категоричен, че страната ни не само на думи, но и на дела ще подкрепи всяко усилие за подобряване на сигурността в региона.
„Очакваме да се вземе такова решение на срещата на върха на НАТО във Варшава и заедно работим за това”, заяви президентът Плевнелиев. Той припомни позицията на България, изразена от министъра на отбраната, че страната ни ще участва с до 400 военни за подготовка и учение на ротационен принцип.
Принуден от обстоятелствата, днес президентът Плевнелиев направи изявление на Дондуков 2, в присъствието на премиера Борисов и военния министър Ненчев, че не става въпрос за никаква флотилия, тъй като това тепърва предстои да бъде формулирано, предложени и обмисляно. И призова да не се правят спекулации.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.