Борисов пожела приятна коалиция на Реформаторския блок с БСП

“Пожелавам изключителен успех на Реформаторите и да създадат успешна коалиция с БСП. От мен за тях – приятна игра”.

Така днес в 19:15 лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира декларацията на Реформаторския блок, че не го искат за министър-председател в следващото правителство. Само с тези три изречения пред “24 часа” политикът отговори на позиция на Блока.

“Ще се стремим към съставяне на правителство, с което позициите на премиер, финансов и вътрешен министър се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези постове в миналото”, записаха в декларация реформаторите. Според хора от техните редици нейни автори са ДСБ.

„С Реформаторите повече няма да се занимаваме”, заявиха висши партийци от ГЕРБ преди лидерът им да направи своя коментар на декларацията.

Те се надявали „избирателят умно и трезво да схване посланията на Реформаторите, зад които прозирали зависимости”.
По-рано през деня партиите от Реформаторския блок (РБ) заявиха, че се явяват на предсрочните парламентарни избори, за да бъдат алтернатива на последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконието и бедността, заявяват от Реформаторския блок. В декларация до медиите те посочиха, че ще работят за незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката; за цялостна реформа на публичната администрация и прекратяване на партийната намеса в държавната служба; за електронни услуги за гражданите, бизнеса и администрацията, електронни обществени поръчки.

От Реформаторския блок са за незабавно приемане на Европейския банков надзор, ускорено присъединяване на България към Еврозоната, активна роля на България в учредяването на Европейския енергиен съюз; за отстраняване от властови позиции на всички лица, свързани с бившата Държавна сигурност, лица със зависимост и конфликт на интереси.

Реформаторския блок ще участва в реформаторско дясно-центристко правителство, което да отстрани БСП, ДПС и производните им от управлението на страната; да възпре ксенофобските и национал-популистки формации да диктуват дневния ред на управлението и да отдалечават България от Европа; да приеме стратегия за дясна социална политика, основана на реформа в образованието, здравеопазването и социалната сфера; да създаде благоприятна среда за развитие на бизнеса, честни и ясни правила за всички инвеститори; да подготви проект до 2016 г. за промени в Конституцията и избори за ВНС заедно с президентските избори през 2016 г.

Реформаторския блок ще проведе операция „Чисти ръце” в цялостното управление на страната, няма да създава и да търпи зависимости при взимането на решения, се посочва още в декларацията.

Политиката на Реформаторския блок ще включва пълно разследване на политическите и икономически зависимости на последните управления. Предлага се създаване на анкетна комисия за разследване на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и другите скандални назначения на държавни позиции; осигуряване на пълна публичност на договорите за „Южен поток” и другите големи инвестиционни проекти; разследване на дейността на КТБ и събиране на кредитите на банката, като нанесе публичен и икономически удар по политическата мафия.

За постигане на политическите си цели, ние ще се стремим към съставянето на правителство, в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото, пише още в декларацията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.