Борисов: Толерираме US-компании и когато не трябва

Премиерът Борисов е разпоредил да се прекрати процедурата за избор на строител на два лота от АМ "Хемус"

Премиерът Бойко Борисов посочи на САЩ българският финансов министър Владислав Горанов като образец.

“Дългът ни е нисък, бюджетът е с около 2 % дефицит”, заяви Борисов пред участниците в дискусионна кръгла маса на тема “Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси”, организирана от Американската търговска камара в България. Българският министър-председател изтъкна, че САЩ могат да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов. По думите на Борисов, “ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има”.

Данъците са ни най-ниските в Европа и такива ще останат, каза още Борисов. Премиерът подчерта, че България е от малкото страни, които не се изкушават да вдигат данък ДДС, “което дава абсолютно прогнозируема бизнес, финансова и икономическа среда в нашата страна”.

“Дисциплинирани сме във финансово отношение. С МВР прокуратурата и ДАНС полагаме усилия не само да спираме контрабандата, но и да съберем максимални приходи, които да отидат в общ живот, за приоритетите – образование, спорт, култура”, продължи да изтъква успехите на управлението си Борисов. Той припомни, че контрабандата е генерирала най-голямата корупция.

“От началото на годината досега благодарение на звената, които направихме – 17 пъти се вдигнаха приходите. Тези пари са текли години наред – 2,3 млрд. повече сме събрали в бюджета от началото на годината. Представяте ли си какво е загубила държавата? Когато им се обединиха системите, вече няма как да шикалкавят”, заяви Борисов, цитиран от “Фокус”. По думите му, в тази посока няма да спрат действията. “И на нас ни хареса, защото дадохме 100 млн. повече на пенсионерите, планираме за Коледа и Нова година пак да го направим”, съобщи радостна вест премиерът. След което изброи милионите, които са дадени все благодарение на повишените приходи: 106 млн. на тютюнопроизводителите, 20 млн. на учителите, 50 млн. за животновъди, 100 млн. за магистралите.

Министър-председателят изтъкна още, че у нас толерираме американския бизнес, дори когато не заслужава това и призова Вашингтон да отмени визите за българи, за да се облекчи бизнесът.

“Говорим за американския бизнес в България – добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес”, заяви Борисов и веднага изтъкна, че ако българския бизнес иска да отиде в САЩ, трябва да се мине през много неща, докато Гърция няма проблеми с това.

“Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения”, каза още Бойко Борисов. По думите му, българо-американските отношение са морал и затова е важно всичко да е наред, не само бизнесът.

“Тук е и политика, геостратегия както казахме. Не е само да изкараме един или сто долара, а българите да повярват, че избраният път е верен, да сме убедени, защото нашия регион влиза от война на война”, каза Борисов. И призова американските компании да не идват у нас с разни меморандумчета, в които изобщо не се отчита какво може да стане след 10 години.

“Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството”, каза Борисов, визирайки американската компания “Уестингхаус”, която искаше да строи VІІ блок в АЕЦ “Козлодуй”, но договореностите се провалиха.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.