Борисов показа на Камерън оградата по границата и нестинарски танц

По време на първото от 16 години посещение на британски премиер в България българският министър-председател Бойко Борисов показа на Дейвид Камерън оградата по границата ни с Турция, “София Тех Парк” (заедно с президента Плевнелиев, реализирал проекта по времето, когато се занимаваше с частен бизнес), както и нестинарски танц. За който Камерън научи, че е част от нематериалното наследство, включено в списъците на ЮНЕСКО.

В петък британският премиер разгледа защитното съоръжение, което се изгражда в района от ГКПП-Лесово до граничната бразда. Дейвид Камерън е останал впечатлен от съоръжението и от мерките на страната ни в борбата с незаконните мигранти, съобщи пресцентърът на правителството. След това британския премиер посети Елхово, където видя как работи системата за видео наблюдение по границата.

Самолетът на британския премиер кацна на летище “Бургас” в 8 часа тази сутрин при безпрецедентни мерки за сигурност, предаде кореспондентът на bTV в региона. От 6 часа сутринта полицейски автомобили патрулираха с включени светлини по всички пътища около летището. Външни лица, включително журналисти, не бяха допуснати. В 3-километровата зона беше забранено паркирането на пътни превозни средства. На пистата оркестър с духова музика посрещна Дейвид Камерън.
нестинари

В първия ден от посещението на британския премиер, при посрещането в Министерски съвет, българският министър-председател Бойко Борисов се похвали пред госта си, че се е срещал с три папи.

“Три папи са ме галили по главата”, засмя се Борисов, показвайки снимки в Министерски съвет.

“Включително и сегашният папа?”, запита с усмивка Камерън.

Борисов отговори потвърдително и показа снимката си.

В четвъртък, след срещата в МС между двете делегации, двамата премиери направиха кратки изявления пред медиите. На журналистите не бе позволено да зададат нито един въпрос.

Камерън демонстрира типично британска дипломатичност и учтивост.

Взаимоотношенията между България и Обединеното кралство имат значение както за сигурността, така и за благоденствието на двете страни, заяви британският министър-председател. Камерън сподели впечатленията си от България, от работата на правителството, от активността на страната ни в рамките на Европейския съвет и от добрите резултати на домакина като министър-председател. Обърна специално внимание на фискалната дисциплина, която България поддържа, на действията ни като силен съюзник в НАТО и на сътрудничеството по проблеми като контрабандата.

По отношение на миграцията британският премиер изтъкна укрепването на външните граници на ЕС. „Ще продължим да следваме един всеобхватен подход, подпомагайки Сирия и съседните й държави и ще укрепим капацитета на ЕС да установява и връща незаконни мигранти“, отбеляза Камерън. Според него, действия трябва да се предприемат не само от отделни страни, а и от цяла Европа, за да се преодолее кризата. „Вие винаги много ясно се изказвате в ЕС по тези въпроси“, обърна се британският премиер към Бойко Борисов.

Българският министър-председател изрази удовлетворение, че европейските държави забелязват, че страната ни се справя много добре с шенгенската граница, с бюджетния дефицит като финансово дисциплинирана държава, с това, че с фиксирания курс на лева спрямо еврото сме честни към еврозоната и не допринасяме за настроенията Европа да мине на две скорости.

Дейвид Камерън акцентира в изказването си пред медиите върху реформата на ЕС и как той да стане по-конкурентоспособен. Темата бе продължена от Борисов.

„Държим да се повиши капацитетът на работата в ЕС, защото съвременните реалности изискват още по-добра координация, по-голяма гъвкавост и още по-добри, смели и бързи решения. Както България счита, че кохезионните и присъединителни фондове са изключително важни, защото това повишава конкуренцията, свързаността и възможностите за развитие на бизнеса, така и държавите, които са постигнали по-добри социални системи, не бива да допускаме да бъдат мамени, да бъдат източвани с каквито и да било инструменти“, коментира Бойко Борисов.

Българският премиер изрази надежда за подкрепата на Великобритания, особено в кохезионната политика и инфраструктурните обекти. „С Дейвид Камерън имаме добро приятелство, винаги сме се подкрепяли на Европейските съвети и благодаря, че дойде в България. Можем да разчитаме взаимно един на друг“, каза още българският премиер. Той поздрави Дейвид Камерън за решението на британския парламент за започване на въздушни удари срещу „Ислямска държава” и за подкрепата, която Камерън получи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.