Борисов подкрепя Бъчварова, протестиращите били като футболна агитка

Министър Румяна Бъчварова има пълната ми и категорична подкрепа. Това се посочва в изявление на премиера Бойко Борисов, публикувано в официалната му страница.

Премиерът Борисов коментира като цяло темата с полицейските протести и изрази притеснението си от факта, че те не се отличават от тези на футболните агитки.

„Във вчерашния ден това, което направихме като разбиране и компромиси към тях, мисля, че беше максималното в знак на уважение към техния труд. Но това, което ме притеснява истински, виждайки част от протестиращите, е страхът на хората от това какви хора ни охраняват. Защото ние никога не сме отказвали диалог, а вчера гледах клипове във „Фейсбук” и останалите социални мрежи, където част от протестиращите полицаи в поведението си не се различаваха от феновете на футболните агитки.

Неслучайно и журналисти, и граждани се възмутиха. Това наистина ме притеснява. Аз разбирам техните притеснения, но считам, че служителите на реда трябва да са пример за това какво не трябва да се прави.

На практика трябва да е ясно, че нито заплатите им се намаляват, нито привилегиите, а просто ги привеждаме в следващите години, защото заради това, което сме заварили, финансовите и пенсионните ни системи няма да издържат. Бюджетните дефицити налагат да се правят съкращения и да се оптимизират разходите. Това е реалността, за съжаление”, се посочва в изявлението на премиера Борисов.

„Има и нещо друго, което не трябва да се пропуска. Несправянето с кражбите, с битовата престъпност, ако щете и с техните преки задължения, означава, че там трябва да се направи реформа и качеството на работата да бъде такова, каквото хората очакват”, се посочва още в изявлението на премиера.

“Чувам спекулации за отстраняването на министър Румяна Бъчварова. Искам ясно да се знае, че тя има пълната ми и категорична подкрепа. Бъчварова е изключително разумна и балансирана жена. Тя може да не е от системата, но години наред политическото ръководство се бъркаше в работата на професионалното ръководство на МВР.

В случая професионалното ръководство има свободата да провежда операции и действия такива, каквито счита за правилни. Нещо повече, което държа да се знае – предложенията за свиване на разходите са на финансовия министър, а аз съм ги одобрил.

На базата на 180 млн. лева, които дадохме тази година за МВР, аз мисля, че трябваше това да бъде оценено от полицаите. Паралелно с това ние трябваше да затваряме дупка в бюджета от 3.5-4 млрд. лева. Ние свалихме дефицита от 3.8 млрд. лева на 2 млрд. лева, сиреч тези милиарди, за чието събиране са помогнали и МВР, и НАП, и митниците, отидоха в черната дупка, създадена от правителството на Орешарски.

Надявам се колегите да го разберат правилно. А тези, които притесниха гражданите с незаконни протести и създадоха огромни задръстванията, би следвало да си понесат последствията от закона”, се посочва още в публикацията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.