Борисов: Пагубно е да наливаме пари за въоръжаване

Когато Северният Черноморски флот прави учения, всички други страни също са в бойна готовност. Това са средства, пари и то в икономическа криза – нови пари за
въоръжаване, за надпревара в тази област. Пагубно е за икономиките – едва се съвземаме от финансово-икономическата криза от предишните години. Това коментира пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, като изрази надежда руската страна и ЕК по-бързо да намерят сечение (на отношенията си), правилно за народите си. Борисов изтъкна още, че България е подкрепила санкциите срещу Русия от самото начало, макар с понасянето на изключително тежки загуби, особено в туризма.

Българският премиер е в белгийската столица за участие в редовния Европейски съвет. В разговора си с репортерите Борисов критикува съпротивата на някои държави от ЕС да приемат предложението на Европейската комисия за предварително
съгласуване на енергийните договори в рамките на идеята за
европейски енергиен съюз – нещо, което България вече е изпълнила. По думите на Борисов, нашата държава е била най-лоялната и принципната с изпълнението на абсолютно всички указания на ЕК, и на практика се лиши от три големи договора.

Сега да видим колко са честни другите, какво ще покажат и какво – не, но нашето настояване ще бъде да се вкара газовият хъб (в енергийния съюз), да ни се помогне с финансирането за интерконектора с Гърция, особено за нашите находища “Хан Аспарух”, “Терес” и “Силистар”, и навътре в страната. Този хъб ще даде
възможност тръбите, които има България, компресорите, които има, стратегическото положение, да бъдат използвани, коментира премиерът Борисов.

В отговор на журналистически въпрос министър-председателят посочи, че през последните години, независимо от управлението в Гърция, страната поставя искания за средства и за отлагане на плащания. „Четири години България спазваше всички указания, остана с най-нисък бюджетен дефицит. Сега пак ще паднем под 3%, разчетите показват 2,8 на сто. И на нас ни е трудно, видяхте колко трудно постигаме плащането на стари дългове, но го направихме. Крайно време е нашите съседи, които искат да бъдат в Еврозоната, в Шенген, където България все още не е, да спазват правилата за които са поели ангажимент“, заяви Борисов.

В коментар на днешното обръщение на държавния глава в Народното събрание, Бойко Борисов потвърди позицията „за” референдум относно изборното право. „Толкова усилено събирахме подписи за този референдум – близо 500 хиляди събрахме. Така че сме абсолютно „за“, заяви премиерът, цитиран от пресслужбата на МС.

Министър-председателят посочи, че България има изключително добър и достоен президент и определи като изключително добро взаимодействието и синхрона с него, особено в сферата на външната политика.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.