Борисов освободи цялото ръководство на Гранична полиция

Премиерът Бойко Борисов разпореди на вътрешния министър Румяна Бъчварова да освободи цялото ръководство на “Гранична полиция” заради обществената поръчка за превоз на мигранти, дадена на задържан за незаконен трафик на чужденци. “При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане, трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът”, каза Борисов. По думите му задача на длъжностните лица на тези позиции е да не допускат да се случват подобни неща. Той обаче защити Бъчварова, като каза, “че не може да понесе отговорност за десетките служби, които има в МВР и които взимат заплати това да не се случва, нейната отговорност е да ги уволни”.
За случая се разбра в неделя. Обществената поръчка на стойност 195 580 лева без ДДС е спечелена от фирмата “Еделвайс 0707” на Григор Тошков, като договорът е подписан на 8 август от директора на ГД “Гранична полиция” главен комисар Антонио Ангелов. Срещу същия мъж обаче има повдигнати обвинения за трафик на мигранти, след като по-рано тази година е бил спрян на пътя Резово – Бургас, шофирайки автобус с 65 чужденци без документи за самоличност.
Малко след като Борисов нареди на Бъчварова да уволни виновниците, последваха оставки. Вътрешният министър прие оставките на комисар Антонио Ангелов и на неговия заместник комисар Йотко Андреев. По-късно стана ясно, че в МВР тече процедура по назначаването на комисар Светлан Кичиков за директор на “Гранична полиция”. На 30 март 2015г. е назначен на длъжност началник на База Гранични полицейски кораби-Созопол. Той  Кичиков е командир на кораба “Обзор”.
Приходите от трафика на бежанци били по-сериозни, отколкото от кражби на коли, наркотици или други криминални дейности. Това обяви директорът на Главна дирекция “Националната полиция” Христо Терзийски. По думите му в много от случаите на служителите на реда се предлагали подкупи, за да не спират водачите на МПС, които превозват бежанците. При последния такъв случай на патрулния полицай били предложени 1000 евро. Често е трудно да се докаже размяната на пари между трафикираните и тези, които превозват бежанци. Терзийски обясни, че през април са направили предложение, което може би ще отправят още веднъж към Министерството на правосъдието и евентуално ще го насочат към законодателни промени. То е свързано именно с доказването на имотната облага, която получава един човек, вплетен в тази престъпна дейност.
Терзийски съобщи, че МВР започва изграждането на контролно-пропускателни пунктове във вътрешността на страната за справяне с трафика мигранти. “Изграждането на контролно-пропускателни пунктове, освен на традиционните места, ще има и на второстепенни, третостепенни и горски пътища, така че да предприемем действия още в най-малкия периметър, в който можем да пропуснем хора, които нелегално са пресекли нашата граница”, каза Терзийски.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.