Борисов: Освен човешки живот загубихме и 50 млн. лв.

Познавах лично Анастастов – прекрасен пилот. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов във връзка с инцидента, станал по време на военно учение в Черно море, цитиран от „Фокус“.

Със своите действия до последно се е борил и е спасил живота на другите двама, каза Борисов и потвърди, че  загиналият кап. Георги Анастасов посмъртно ще бъде повишен в чин майор.

Купили сме възможно най-добрият хеликоптер в света, каза премиерът.

„Понеже застраховките не важат за военната техника, сме загубили и 50 млн. лв. вчера освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. Но и 50 млн. лв. – колкото са коледните надбавки на пенсионерите“, заяви Борисов.

„Когато си говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важното, защото всяка сутрин показвате хора, които искате да им запълним дупките и да им ремонтираме пътищата. Другите показвате хора в неравностойно положение, които също поставят своите проблеми. Други поставят проблеми, свързани с пенсиите. Поели сме ангажимент към образованието за учителските заплати – физкултурните салони“, каза премиерът.

Говорейки за тези „огромни харчове за отбрана“, Борисов попита дали президентът Румен Радев е споменал във вчерашното си интервю, че „неговият шеф, ментор, или както се казва там, г-жа Корнелия Нинова беше единствената, която не подкрепи 2% за въоръжаване“.

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) беше единственото място, където отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят, оттук нататък ще участвам в КСНС само ако медиите са вътре, коментира още Борисов, предаде БГНЕС. Коментарът му идва, след като президентството публикува на сайта си стенограмата за КТБ. Оповестиха стенграмата за КТБ „Стенограмата е в моя услуга, но оттук нататък КСНС губи своя смисъл. Аз ще участвам на КСНС само ако медиите са вътре. В най-лошия случай, ако се извади монитор долу, както във ВСС, медиите да присъстват и да го гледат. Иначе няма да допусна след година, две или три да ме скарат с някоя съседна държава, ако сме изказали свои опасения, съображения или каквото и да било и някой реши да си направи евтин пиар с това”, заяви Борисов. Според него КСНС е било единственото място, където управляващи, опозиция, служби – отговорните хора в държавата, могат спокойно да разговарят и да си кажат мнението по дадена тема. „Ако след това ще ми държат гарез за всяка дума или ще става ясно след 2-3 години, не виждам абсолютно никакъв смисъл да се прави без медии. Така че оттук нататък моето участие ще бъде свързано само ако 100% се предава по телевизията или долу на монитори, а не след 2-3 години да ми вадят думи и коментари. Това направиха вчера“, каза Борисов. „Всички стенограми да ги разсекретят. Ако може и аз това постановление за Грипен-ите да го разсекретя също, да видите каква глупост”, коментира още Бойко Борисов. Помолен за коментар относно това, че президентът Радев поиска вчера разузнаването да мине под шапката на президентството, Борисов първо заяви, че не е чул подобен коментар, а след това се върна на темата и заяви: „Да ги вземат всичките служби щом ги искат, всичките да ги вземат”. „Ето сега отвил се болт на кола на НСО, кой носи отговорност? Под кое разпореждане? Кой носи отговорност? Ако мога да прехвърля отговорността върху президента за всичко, още по-добре. Така ли излиза? Карате ме да си отварям устата без да го желая по никакъв начин. Най-добронамерен съм. Какво получавам”, запита Борисов. „Много желания има за власт, по-добре е тази, която имаме да я управляваме добре. Няма да съм този, който първи ще наруши добрия тон, макар че имам много основания. Отново заварихме едно секретно министерско постановление, което страшно ми напомня постановлението на по-предишното правителство за “Уестингхаус”. А то е, че се взима решение, по-късно следващите да вземат решение да купят „Грипен”-и. Като не взимате решение, не го взимайте и не ни го препоръчвайте. Експертите ще решат“, изтъкна Борисов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.