Борисов: Орешарски е срам за всички времена, дори не може да смята

Премиерът Борисов съобщи, че ще предложи Росица Русинова за министър на труда и социалната политика

Не мога да смятам какво смята Пламен Орешарски, защото се видя, че той не може да смята. Това заяви пред репортерите в Народното събрание лидерът на ГЕРБ, попитан дали смята, че може да няма актуализация на бюджета на НЗОК.

Снощи, в интервю за БНТ премиерът Орешарски отново обяви, че според него не се налага актуализация на бюджета на Здравната каса.

„След като не може да смята, аз не мога да разбера, как смята дори и фискалния резерв в момента, които сега ще отидат за погасяване на дълга или за запушване на дупки за неизплатените договори”, обясни Борисов. Експремиерът обвини Пламен Орешарски, който е бивш финансов министър и банкер, че “дори най-елементарните – бакалските сметки не може да прави”.

„Орешарски е срам за всички времена, хората да се срамуват да кажат, че са били премиери”, изригна Борисов и заяви, че не иска да коментира „това лице Орешарски”, защото Местан, Манолова, работодатели, синдикати, Здравна каса настояват за актуализация на бюджета, а Орешарски говори, че това не се налага.

„ГЕРБ да се явят – стоим тук и гледаме особено важния Закон за защита на растенията. Няма актуализация”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ припомни, че е прогнозирал “преди месец-два” неразбориите около ДФ “Земеделие” и изтъкна, че близо 3 млрд. лв. за стопаните могат безвъзвратно да бъдат загубени.
“Как тези хора, като министър и фонд, ще се справят с това като ги гледате. Кой ги е назначил преди една година?”, попита Бойко Борисов. Според него целта на управляващите е да се измъкнат, без да признаят колапса на всички системи.

Именно, защото искам да защитя хората, искам да актуализират сега бюджета и да подпрем държавния резерв с необходимите средства, каза Бойко Борисов и обясни, че служебният министър на финансите, без парламент не може да вдигне Закона за дълга. По думите на лидера на ГЕРБ това означава, че в тези 3 месеца през които ще управлява служебно правителство, няма да има никакъв финансов буфер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.