Борисов обвини тройната коалиция за колапса на ВВС

ГЕРБ води на БСП с 4%, чака окончателните резултати, за да каже партньорите си

Премиерът Бойко Борисов обвини правителството на тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС, с премиер Станишев) за колапса на ВВС, неремонтираните МиГ-29, липсата на нов тип изтребител, ожали се, че все на него му се пада да оправя чуждите бакии и увери, че неговото правителство няма да допусне да се срине авиацията.

Всичко това се случи под мирния покрив на Александровска болница, където министър-председателят откри обновената критика по педиатрия, а после отговори на въпроси на репортерите, отразяващи събитието.

„Помните ли при тройната коалиция се отчитаха по 5–6 млрд. излишък на края на годината? Защо тогава от БСП не смениха авиацията, не строиха магистрали и пречиствателни станции, болници? Да бяха подменили авиацията. Изведнъж в нашето управление за пореден път се пада да изправяме нещо, което се е сринало”, заяви премиерът Бойко Борисов. По думите му, той ще напрегне бюджета до дупка и ще реши и този въпрос, както всички останали, заради “усещането на българина, че ако нямаме изтребители във въздуха, е нещо лошо”. “Винаги ще държим да имаме изтребителна авиация, макар че 7 държави в ЕС нямат, въпреки че са далеч по-добре в икономическо отношение от нас”, допълни Борисов. Премиерът беше категоричен, че няма нито една тема, по която Министерството на отбраната да не е срещнало подкрепа. В четвъртък, например, Борисов се е видял с министъра на отбраната Николай Ненчев, за да го информира за разговора му с командващия авиацията генерал Румен Радев, който вчера хвърли оставка, но я оттегли след среща с премиера.

Борисов критикува опозицията, заради искането на БСП да уволни военния министър Николай Ненчев, което днес бе подкрепено и от “Атака”.

„Много е лесно да се иска оставка, но с цялото ми уважение към опозицията – 20 години бяха на власт, но защо не подмениха самолетите, защо не ги ремонтираха, защо не купиха нова ескадрила”, попита Борисов.

Попитан кога българските власти ще излязат с официална позиция за въздушните удари на Русия над Сирия, Борисов каза, че “докато САЩ не се разберат с Русия за Сирия, всички останали държави, каквито и позиции да имат, няма никакво значение”. Все пак стана ясно, бе българската позиция винаги е била една и съща – с дипломатически и с мирни средства да се реши политическият въпрос в Сирия.

Премиерът очаква ударите над Сирия да засилят бежанската вълна, тъй като “ще подгонят още хора”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.