Борисов: Обичаме се с Русия, няма да си обявяваме война

„Ние сме народи, които винаги са се обичали.(…) Неслучайно Лукарски, Павлова, Петкова бяха в Москва и Петербург на различни форуми, прекрасно си работят по всяка линия”. Това заяви премиерът Борисов по време на парламентарния блиц-контрол в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев, след което го попита: “Какво ви кара да мислите, че сме приели руснаците за врагове? С никой не се караме и няма да си обявяваме война”.

По-нататък в отговора си Борисов изтъкна, че към момента не вижда нищо, което да дава основания за тревога – нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия.

“Водим балансирана политика”, увери Борисов и допълни: “В Баку се видяхме с Путин, здрависахме се, една дума не ми е казал, а вие се тревожите, че едва ли не война ще стане”. По-нататък премиерът изтъкна, че не може да коментира кой в Москва, Брюксел или Вашингтон какво и пред кого е казал, но е ясно, че по линия на НАТО имаме ангажименти, които ясно изпълняваме, още повече че тези ангажименти са потвърждавани и приети в българския парламент многократно.

“Нищо не може да става тайно от българското общество и от българския парламент”, каза още премиерът. Борисов каза също, че е смъмрил малко военния и външния министри, защото са тръгнали след събитията: след като се чу, че ще има танкове, тогава тръгнахме да обясняваме защо и как. По думите му в подобни случаи трябва веднага да се явят в парламента и да обясняват от трибуната какви са ни ангажиментите.

“Тези 14 танка не биха могли да представляват заплаха. Това са рутинни учения, нормално е нашите военни да се учат и да познават западната техника”, посочи премиерът.

“Банкова криза в България няма”, увери Борисов депутатите. – “Темата е винаги “дайте пари”. През цялото време се стараем да сме финансово дисциплинирани. Винаги съм считал, че тези, които полагат усилия, трябва да са стимулирани. Всички еврофондове работят, парите си влизат в България. Приключихме плащанията и в земеделието. Благодарение на политическата воля на всички партии, това се случва. Банкова криза в България няма”, подчерта Борисов, според когото няма какво да се случи в България като отражение на кризата в Гърция. Премиерът изтъкна, че ако има проблем това е изборът на ръководство на БНБ и пожелателно каза: “Хубаво е парламентът да положи усилия и да избере ръководство на БНБ”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.