Борисов обеща да е опозиция, ако ГЕРБ е втора сила

Винаги съм твърдял, че председателят на партията, победила на избори, трябва да бъде и премиер. Ако ГЕРБ сме втори на изборите, излизаме в опозиция. Това каза пред Нова телевизия председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.
Той коментира възможностите за следизборните сценарии – ако партията му е първа политическа сила и ако изгуби вота. В случай, че ГЕРБ не събере мнозинство „единствените, с които бих започнал преговори за съставяне на правителство, са Реформаторският блок и Патриотите. И те в своите изказвания посочват доста добри неща, които сме направили. Ако се постигне такъв вариант, първите, с които ще седнем да разговаряме, са те”, заяви бившият премиер.
Той определи като манипулация и лъжа твърденията, че формацията на Веселин Марешки е „обгрижвана от ГЕРБ”, за да може да се превърне в патерица, която да подкрепи евентуален бъдещ кабинет.
„Нищо общо няма между ГЕРБ и партията на Марешки. С „Воля” не можем да направим коалиция, защото принципите ни са различни”, категоричен бе Борисов
Само с ПФ и РБ е възможна коалиция след изборите, натърти той и добави: И с Каракачанов, и със Симеонов, и със Сидеров сме в нормални работни отношения. Според Борисов „като гледаме Македония, трябва да си представяме България след 26 март”. „Моето истинско притеснение е какво ще се случи след 26 март, защото трябва да се измине една много трънлив пътека, за да се състави правителство. Ще има нужда и от нормални хора в опозиция”, коментира Борисов.
За проваления дебат с основния си опонент – БСП, Борисов заяви: Дебат няма да има. Категорично. Темата е приключена за мен. Угодих им, тя ме разиграва, каза още Борисов по адрес на лидера на левицата Корнелия Нинова. Аз нито искам да притискам някой в ъгъла, нито искам да давам акъл на някой, който не го иска, каза още лидерът на ГЕРБ, запитан с какви аргументи би притиснал опонентите от БСП в един дебат.
„Правихте 2 дни студиа, ние се готвихме, разбрахме се, съгласихме се двата щаба за „мач в две полувремена” – експертите- кандидати за министри от двете партии, втората част – само аз и г-жа Нинова на 4 очи, по 45 минути. Говорих с нея най-джентълменски по телефона. Тя каза: „Не!””, коментира още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за проваления дебат между него и Корнелия Нинова.
Относно отказа на БСП в дебата да участват и експертите, Борисов попита: „От какво ни е страх да си покажем хората, които ще изпълняват програмите?” Казах на Нинова, че от моя страна ще участват Томислав Дончев, Влади Горанов, Екатерина Захариева и Лили Павлова. Не са скандалджии”, коментира Борисов.
„Защо не искат да кажат кои министри ще изпълняват тази фантастична програма на БСП”, попита Борисов. И „защо бягат от това да кажат, че правителството е тяхно. Навсякъде слагат кадри от БСП и тук-там от НДСВ”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.