Борисов обеща агрегати за малките селища, оставащи без ток

Премиерът Борисов, военният министър Ненчев и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова участваха в Смолян заседание на оперативния щаб за борба с кризисната ситуация след обилните снеговалежи преди седмица. На съвещанието присъстваха кметовете от областите Смолян и Кърджали, които лично докладваха на премиера проблемите по места.

След заседанието на щаба стана ясно, че до дни трябва да пристигнат 20 агрегата, които ще бъдат раздадени на малките села и махали, до които в момента не може да бъде възстановено електрозахранването и чакат, на пътната агенция, на регионалното министерство. Стопаните, загубили животните си в тежката зима, ще бъдат компенсирани. Размерът на обезщетенията ще бъде определен допълнително, като до заседанието на правителството в сряда кметовете трябва да представят сметки за загубите. Те ще бъдат компенсирани и за разходите, които са направили за закупуване и доставяне на храни и лекарства до откъснатите села и махали. Два рак-трака от Русе са докарани в Смолянско, да доставят вода, лекарства и хляб. Общините ще бъдат компенсирани за тези разходи.

Взехме важно решение за доброволците, които се включиха в разчистването на пътищата – на всеки да се даде право да получи по 10 кубика от падналите дървета. По този начин хем ще им благодарим, хем ще разчистим възможно най-бързо всичко около електропроводите, горите, пътищата, каза министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на оперативния щаб в Смолян.

Премиерът Борисов благодари на кметовете, военните, пожарникарите, пътната агенция, червения кръст, доброволците, на лекарите и медицинските сестри, които работят денонощно в тежката ситуация.

Борисов изказа специална благодарност и обяви, че ще бъдат наградени водачите на огромните тежкотоварни машини, които с риск за живота си са работили по 20-30 часа, прекарвайки машините по тесните планински пътища, за да отворят пътищата до махали с по 20-ина души.

„Те рискуват живота си и това не е шега, всички хора са се справили блестящо – и като координация, и като напрежение, за да доставят вода и хляб на бедстващите“, изтъкна Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

Пътят Девин – Кричим така е правен, че са си оставили ръцете, милиони ще трябват да се поправи, коментира премиерът. Той уточни, и че предстоят разговори с КРС, за да се разбере могат ли да бъдат санкционирани мобилните оператори, два от които оставиха без покритие Смолянско и Кърджалийско.

148 населени места в област Кърджали все още са без ток. Причината е в непочистените общински пътища, които възпрепятстват достъпа на аварийните екипи, съобщиха от областния кризисен щаб. Без вода са 86 селища, а до повече от 30 няма път, съобщи БНР.

Снимка: Пресцентър на МС

Свързани публикации

1 Comment

  1. Бойко Борисов, събуди се, кой си ти и къде се намираш? Обещал бил агрегати? Как така ще обещаваш агрегати на 15-ия ден от спирането на тока. Ако имаше държава агрегатиге трябваше да ги има предварително и на втория, хайде на третия ден заради големия сняг да са включени. А сега какво – човекът на когото всички разчитаме обещал. Защо ги няма още? Какво си събрал твоите колеги хрантутници, които месеци наред нямат никаква работа освен да планират и предвиждат, да готвят аварийни планове, да събират материали и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published.