Борисов: Няма проблеми в управлението, нужно е повече смирение

Премиерът Борисов съобщи, че ще предложи Росица Русинова за министър на труда и социалната политика

Аз съм в постоянен диалог с министрите от Реформаторския блок, а управлението е стабилно и предсрочни избори биха донесли много негативи. С Радан Кънев, Божидар Лукарски, с Москов и Кунева сме в ежедневен диалог, работим по много проблеми и няма такива между нас. Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира ескалацията на емоции, оценки и дори заплахи за предсрочни избори през последната седмица, случили се след бламирането на президента за референдума и избора на Мая Манолова за омбудсман. По думите на Борисов, „само преди 4-5 дена, когато конституционните промени вървяха, аз им казах (на РБ), че включително и на поражение ще отида с тях, няма да създам проблем“, (…) “така че малко по-спокойно трябва да се отнасят всички, няма проблем между нас – напротив”.

Помолен да коментира статията на Радан Кънев, в която той призовава ГЕРБ да слязат от метлите и говори за предоговаряне на управляващата коалиция и дори за нови избори, Борисов каза, че написаното в общи линии са „верни работи, но го е казал по един малко по-интелигентен начин“.

„Многократно съм казвал, че партиите трябва да бъдат по-смирени в управлението,
защото ние сме различни, направихме много компромиси, за да го има това днес. Дължим го и на Радан Кънев, и на Валери Симеонов, и на АБВ и разбира се и на колегите от ГЕРБ“, успокои “топката” Борисов. Той за пореден път изтъкна, че подкрепя здравния министър Петър Москов на хиляда процента. Според премиера проявилото се напрежение е следствие от работата до късно в парламента през последните дни.

„В същото време, мисля, че управлението е стабилно, няма проблем между нас. На всички им е ясно, че да отидем сега на предсрочни избори – пак със служебни правителства, отново да спират фондове, отново да спрат инфраструктура. Това щях да съм го пуснал още миналата година да го ползват българите. Толкова много неща се забавиха и толкова много не се решиха. Така че призовавам ги, даже и с колегите от ГЕРБ ще говоря, които са по-шумни, да бъдат по-спокойни, призовавам и другите така да правят“, допълни премиерът.

По повод избора на омбудсман, при който за поста от ГЕРБ не беше издигната кандидатура, премиерът обясни, че според неговото разбиране, управляващите не трябва да имат омбудсман – трябва да е от опозицията или такъв човек, който да е коректив на управлението. Той отхвърли това да е било въпрос на договорки с опозицията – „Нито съм им се месил, казах по съвест да си гласуват”.

(Източник: Фокус, Нова ТВ)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.