Борисов: Няма да има добавки към пенсиите, БСП ги похарчи

Няма да има коледни добавки към пенсиите, тъй като няма пари в бюджета. Това е основната новина, която министър-председателят Бойко Борисов обяви в интервю за Диана Найденова от bTv. Премиерът дори скастри леко финансовият министър Симеон Дянков, че изобщо е говорил за вероятността да има коледни добавки за хората от третата възраст.

Миличките мои! Но те през годините главно поддържаха БСП…, възкликна Бойко Борисов. По думите му, ГЕРБ и правителството не ги наказват, но тези хора (БСП) са им похарчили парите.

За съжаление носталгията към миналото ги държи там, продължи Борисов обяснението си за политическите нагласи на пенсионерите.  После премиерът добави:”Искам да дам много. Но искам хората, които ходят на работа да имат метро, чиста среда, екология, добър път, аз мисля за тези хора, защото те са носители на прогреса".

Борисов беше категоричен, че правителството ще продължи със същата фискална политика, въпреки, че нямало политик, който да не иска да даде, но…”ако искаме да се превърнем в Италия, Испания, да се избиват хората по улиците, Португалия, Ирландия…

Ние трябва да продължим с фискалната дисциплина, кой не иска да яде?, повтори премиерът. Борисов за пореден път обвини БСП, че сме най-бедни в Европа и произнесе цяла назидателна тирада по темата.

Естествено, че ще бъдем най-бедният народ. Ние продължаваме още да избираме бившата комунистическа партия в България. Продължаваме с това ДПС винаги да има 10% и да е балансьор в Народното събрание и да създава проблеми, обясни Борисов същината на проблема. Сетне риторично попита:”Кога сме били по-богати в 100-годишната история на БСП? Колкото сме били по-приближени към социалистите, толкова е по-бедна държавата”…

Премиерът Борисов донесе, подписа и остави в студиото на водещата Диана Найденова графики, които показват какви средства от европейските фондове се усвояват сега и колко пъти по-малко или никак са били те при правителството на тройната коалиция.

Дайте ги на Станишев. Той често идва при вас. Той всеки ден е в някоя телевизия, където всеки ден лъже и казва, че в България няма свобода на словото, заяви Борисов. Но задочният му сблъсък с БСП не свърши с това, защото премиерът намекна, че и животът му е в опасност: „Те веднъж са убили дядо ми. Взимаме мерки да се предпазваме от тези бандити, да се охраняваме. Станишев е много страшен. Още по наследство… (знае) как се убиват хора, как се правят лагери. Той знае какво е било в Белене преди строежа на АЕЦ-а. Неговият начин, другият е ясен, но няма да му се дадем”.

Аз правя всичко, което е правилно за държавата, изтъкна Борисов в отговора си на въпроса дали се притеснява, че рейтингът му пада. Премиерът знаел, че ще му се вдигне рейтингът, ако вдигне пенсии или даде добавки, но нямало да го направи, защото „всеки трябва да плати своя дан за стабилността на държавата”.

Борисов отрече да е „убил” СДС и дори се обиди на така поставения въпрос. „Ако има убиец на СДС, той се казва Иван Костов. Той е като като частник – меркантилен”, коментира Борисов. Според него Костов е зарязал пасивните и с активните „сини” е направил ДСБ“.

Екатерина Михайлова беше в моя кабинет, поиска да стане конституционен съдия, разкри премиерът, а после вметна: Аз съм дискретен човек. Въпреки това той не се сдържа и разказа как, още докато бил в болница след операция на крака, Иван Костов пръв го навестил. „Цветанов не можа да влезе от него”, спомни си Борисов. По думите му тогава „синият” лидер му казал „Давай, ти си моторът на дясното”. „Не му прави чест”, обяви премиерът днес.

Аз мога да отида когато искам в Русия, отсече премиерът на въпрос защо е пратил регионалният миистър Лиляна Павлова на първата копка на проекта „Южен поток” и поясни: Аз не ходя на първи копки, ходя на откривания.

„Ако поискаме утре разговор с Путин, утре ще го даде. Имаме прекрасни отношения със САЩ, Турция, Русия”, допълни Борисов, за да разсее съмненията, че с руския президент не са в добри отношения.

На въпроса на Диана Найденова какво ще прави, ако не е министър-председател след следващите избори, Бойко Борисов каза:”Това не е ваша работа”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.