Борисов: Никого не връзваме със свински опашки, а корупция има навсякъде

“Корупция има във всички държави. Това не е нещо, което да ни учудва. Ние никога не сме отричали, че в България има корупция и всяка наша операция доказва, че това е факт”. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), цитиран от “Фокус”.

Премиерът обеща, че в най-скоро време ще се види колко активно и добре службите и прокуратурата противодействат на корупцията.

„Аз ви моля да наблюдавате през следващите седмици какво ще правят службите заедно с прокуратурата”, посочи Борисов. На въпрос дали очакваните нови акции ще бъдат в държавни институции, Борисов отговори: „Естествено, корупцията е в държавните институциите и общините. В тази сфера ще продължи да се работи. Вече започна да се разплита чорапът, казано на жаргон. Вече имаме и доста защитени свидетели, дават много по-точна и надеждна информация за това, което е правено на определени места. За това казвам, че съм оптимист. Това се случва и в Германия, Франция, Щатите и къде ли не. Трябва да се подкрепят службите и прокуратурата в борбата с този бич на съвременното общество”, заяви още премиерът Борисов.

Оказа се, че премиерът и лидер на ГЕРБ е много сърдит на медиите и социалните мрежи, както заради тиражираните кадри на граждански арест на бежанци, така и заради употребата на жаргонното “свински опашки” за пластмасовите вързалки, изместили телта и канапа в бита на българина – това било опит да се дестабилизира правителството.

“При тази организация на правителството няма да допуснем бежанска вълна и явно това е проблем – търсят по най-ефективния начин да ни разклатят. Тримата афганистански бежанци се въртят по целия световен обмен. Няколко дни подред се заговори за свински опашки, които за мюсюлманите – като им кажеш свинско нещо – то е много тежко обидно. Привърза се постепенно и моето име за тези свински опашки – чрез карикатури, второ, трето и четвърто”, коментира Борисов. Премиерът за пореден път заяви, че е бил разбран превратно, когато е поздравил гражданските групи, съдействащи да се залавят нарушители на границата.

„Ние приветстваме, ако някой ни дава сигнали, но в рамките на закона, както за бедствия и за аварии. Това съм искал да кажа. Изведнъж така се извъртя, че едва ли не демонстративно, точно със свински опашки. И аз първия път, като им казах, че свинските опашки всъщност са тези пластмасови въженца, с които саксиите връзват, много хора си мислеха, че са ги вързали, и ми писаха във “Фейсбук”, че са ги вързали с истински свински опашки, защото са мюсюлмани. Разбирате ли как подсъзнателно се действа на хората” ,каза още министър-председателят и допълни, че страната се справя добре „в тази криза, в тези условия, когато Европа тотално се провали”.

Борисов описа накратко критичната ситуация на Балканите, като отбеляза, че дори НАТО не се справя в Егейско море, докато ние, дори и да пропуснем някой нелегален мигрант откъм Гърция или Турция – залавяме го на българо-сръбската граница.

„Гърция виждате, че като наши приятели за съжаление не се справят. Нито НАТО се справя в Егейско море – бежанцкият поток продължава. Не сработват добре споразуменията. Виждате в ЕП какви подписки се събрат, какви атаки към нашия председател Туск има. Вчера вече и Македония при един импийчмънт на президента им как ще пазят границата им, как ще се справят само можем да гадаем. В Сърбия проблеми. България в същото време, ако някой проникне през тази над 1000 км граница, бива залавян на сръбската граница, връщан обратно или пращан в бежански центрове”, обясни Борисов.

Оказа се, че военният министър Ненчев спешно е пратен по “меките части” в планината за да провери буквално всеки патрул.

„На Ненчев съм му разпоредил сега преди да свърша да отиде да преглежда всеки патрул от тези „меки части” в планината, където дори ТИР може да мине, по черен път имам предвид. Там да наситим с повече охрана, повече армия. Горските пътища правим, съоръжения правим. Пращаме, защото искаме да си запазим държавата във вида, в който е”, обясни премиерът Борисов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.