Борисов: Ние сме държавници, а Станишев и Миков – негодници

Премиерът Борисов съобщи, че ще предложи Росица Русинова за министър на труда и социалната политика

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се накара на парламентарните репортери, на другите партии в Народното събрание, на правителството в оставка и изрази съжаление, че ДПС е единствената партия, която се държа отговорно в тези дни. И освен това даде да се разбере – в прав текст – че е много обиден и няма да прости подвикванията “Горчиво” на депутатите от левицата, когато във вторник ГЕРБ и ДПС гласуваха промените в бюджета на първо четене.

“Ние се държахме държавнически толкова дни. Защо не актуализираха бюджета на НЗОК преди един месец? (…) Нима Орешарски и здравната министърка не казваха, че не трябва актуализация? Имат си коалиция БСП, ДПС и „Атака” и да го гласуват. Как така ще ми викат „Горчиво” в парламента за ДПС”, заяви Бойко Борисов.
В коментар на това, че председателят на ДПС Лютви Местан е призовал за разум в името на лекарите и пациентите, Бойко Борисов заяви: „Той трябваше да призове това още в понеделник, трябваше да направи това, когато гласуваха Закона за МВР – да сложат Закона за Здравната каса, а не Закон за МВР.

След което Борисов попита къде е бил тогава Местан и продължи по специфичен начин с въпроси към репортерите: “Защо не отидохте при Станишев, Миков и тези, да кажете: „Вие, негодници такива, поставихте държавата, пациентите и хората да мрат септември? Защо не отидохте при тях, а сте дошли при мен? Аз излязох и казах: „Вие, тази тройна коалиция, която си гласувате, без да сте спечелили изборите, ще си понесете всичките пасиви”. Как не могат без нас? Как гласуваха Закона за МВР? Да си викнат „Атака” и да си гласуват”, подчерта Борисов.

Според лидера на ГЕРБ той от дни е обяснявал на левицата къде и колко грубо грешат и как има 1 милиард дефицит, но социалистите решили да си играят партийни игрички.

“Аз неслучайно от няколко дни им говорех това, което е реално и че опорните им точки са груба грешка. Само че те решиха да си играят партийната игра, да ни викат „Горчиво” в парламента с ДПС, след като се целуваха цяла година. В края на краищата проявих максимално държавническо търпение, за да убедим, че роднините на Илияна Йотова предлагат актуализация – поне нея да гласуват. Те решиха да си играят игрички – нека да си ги играят, те си имат кворум – кворумът, който беше за Закона за МВР, Закона за Сметната палата, имат си го – между БСП, ДПС и „Атака”. В понеделник да се съберат и да си актуализират бюджета”, заяви Борисов. Според него ДПС, за съжаление, е единствената партия, която се държа отговорно в тези дни и това им прави чест.

Вчера отидох при г-н Мишо Миков като председател на БСП, сериозен човек, председател на парламента и му казах – не си играйте с държавата, тук сме, влезте, актуализирайте на Орешарски бюджета, където се целувахте с него в неделя на конгреса, неговия бюджет, за ад отдъхнат хората поне три месеца. След това ще е много тежко в страната – в това спор няма. Той каза: „Моите са се втвърдили, не искат”, цитира Борисов думите на Миков.

Бойко Борисов обясни и кой е виновен за кризата с КТБ – правителството, службите и БНБ

„Стигнахме дотам да ни викат „Горчиво” с ДПС, където се целуваха по мостовете и се извиняваха като млади госпожици. Каква отговорност може да имат тези хора пред обществото? Кой разклати КТБ? Това правителство, тези служби, тези хора”, коментира Бойко Борисов. Той изтъкна, че проформа може и БНБ да отговаря (за банковия надзор), “но в нашите служби има цели отдели със заплати на служител по-големи от премиерската, на които това им е работата – пране на пари, носене на пари с чували – ако ги съберем, може да са над 100 души по щат”.

Що за наглост, що за безобразие – смениха цялата държава, всички постове, всичко живо”, завърши на този етап Бойко Борисов с упреците си към управляващите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.