Борисов: Подкрепяме тези и нови санкции срещу Русия

Към момента не сме получавали официално уведомление от Русия за позицията й по изграждането на „Южен поток”, съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов допълни, че е съгласувал с Юнкер, че подготвителните дейности по изграждането на газопровода могат да продължават. По думите на българския премиер, сега разяснихме всички детайли около този проект и Жан-Клод Юнкер вече е в течение на процедурите, които са правени.

Европейската комисия категорично заяви, че България не е сама в тази ситуация и Комисията не е само наблюдател, изтъкна Бойко Борисов. – С официално заявление сме представили на ЕК възможност да преговаря по проекта за изграждане на „Южен поток”. България има много разходи и мощна съпротива по забавянето на строежа на газопровода и съм доволен, че е коригирано твърдението от преди няколко дни, че ЕК само наблюдава процеса с изграждането на „Южен поток”, коментира министър-председателят Борисов.

България подкрепи санкциите срещу Русия и ще подкрепи и следващи такива през 2015 година, каза още Бойко Борисов. – „Надяваме се в най-скоро време те да бъдат продължени. Русия трябва да се съобрази с исканията и позициите на Европейския съюз. Подкрепяме санкциите срещу Русия, въпреки последиците от тях, които оказват върху туризма и стокообмена на България. Югоембаргото преди 15 години бе на едната ни граница и тогава понесохме сериозни загуби. Сега кризата е на другата ни граница в посока Украйна. Турция е третата страна от проблема със своята силна икономика, която създава проблеми на България”, посочи Борисов.

“Не приемам простата и лесна идея, че България може да бъде шантажирана за тези енергийни връзки”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

“България не е коригиращ фактор в отношенията с Русия и в отношенията между Русия и ЕС. Предприели сме стъпки за подобряването на отношенията с Москва, но това не зависи само от ЕК. За танго са необходими двама”, добави още Юнкер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.