Борисов: Не приемам синдикат да ми казва “Оня, дето ще се върне на бял кон”

“Аз не приемам от синдикат да ми се казва “оня, дето ще се върне на бял кон”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при срещата си в зала “Изток” на парламента с представители на работодателски и синдикални организации. Срещата бе насрочена от Борисов за същия час, в който лидерът на ГЕРБ бе поканен от председателя на НС Михаил Миков за консултации с останалите председатели на парламентарни групи. В понеделник Борисов покани писмено днешните си събеседници, за да получи обяснение “по отношение на конкретната вина на ПП ГЕРБ за настоящата ситуация в страната”. И за да им обясни – както се разбра днес – че кой ще управлява не го решават нито синдикатите, нито работодателите, нито партиите, а гражданите с участието си на избори.

На срещата присъстваха Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ); Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България; Д-р Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа”; Пламен Димитров,президент КНСБ.

Освен от Бойко Борисов, ГЕРБ се представляваше и от Десислава Атанасова, Лиляна Павлова, Цецка Цачева, Ивайло Московски, Томислав Дончев, Менда Стоянова, Тотю Младенов, Красимир Велчев.

Лидерът на ГЕРБ заяви в първо лице ед ч., че е участвал вече при няколко консултации и при президента и тук, в парламента “и нито едно от споразуменията, нито едно от нещата, за които се съгласихме, не беше изпълнено впоследствие”.

„Нещо повече, започнаха безумни договаряния, започнаха още по-безумни назначения в 12 без 5, както е прието да се казва. В същото време вие искате да носим солидарна отговорност с тези, които управляват”, обясни Борисов несъгласието си синдикатите и работодателите да слагат под общия знаменател “политици” ГЕРБ и тези, които “една година без принцип, без никакво споразумение управляват”.

Борисов поднесе и известна доза самокритика за това, че ГЕРБ напоследък твърде често са си “траели”.

“Понеже, когато си гласуваха всички имаха интерес най-важният одитен орган в държавата – Сметната палата да бъде изцяло от БСП, ДПС и „Атака”, без победилата за два пъти тази година партия, ние си затраяхме. Когато приеха закона за МВР и „Атака” услужливо стоеше в парламента и бетонираха „лясковския” герой за 5 години напред, си затраях. И сега, когато БСП напусна парламента, пак си затраях, а сега искате да ни сложите в един кюп”, каза Бойко Борисов, цитиран от “Фокус”.

В крайна сметка лидерът на ГЕРБ обясни целта на срещата с думите: “Ние искаме днес на тази среща да кажем какво е реалното състояние на държавата и какви са капаните пред следващото правителство, служебно включително и, ако намерим вариант и общ език да търсим разумен диалог с всички”.

Снимка: Архив

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.